Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работодателят на обвинения за пожара в Кресна кравар е екоорганизация

30 август 2017, 09:25 часа • 1931 прочитания

Обвиненият за големия пожар в Кресна Костадин Митев работи във ферма, създадена от Фонда за дива флора и фауна за възстановяване на рядкото застрашено късорого родопско говедо. Това потвърди ръководителят на екоорганизацията Емилиян Стойнов.

Стойнов уточни, че Костадин и жена му са казвали различни версии за случая. Един път казваше, че не е причинил пожара, друг път казваше, че е, каза Стойнов. И добави пред Нова телевизия, че пожарът е започнал да обгражда животните от фермата и те са били изведени. Работещите във фермата са представители на Фонда за дива флора и фауна и участваха според силите си в гасенето на огъня, уточни Стойнов, визирайки обвинения, че еколози не са се появили да помагат – включително от вътрешния министър Валентин Радев.

Гордеем се, че имаме дейност в района, защото създаваме и работни места така, както и в други райони на страната. Възстановихме популацията на белоглавия лешояд, но само в този район ни се струпаха много неприятности напоследък, оплака се екологът. Стойнов разказа, че имало тровене на лешояди, по което отговорните власти още не са се произнесли, както и, че през зимата имало побой над служител на Фонда за дива флора и фауна.

Според прокуратурата в случая става въпрос за обвинение за предизвикване на пожар по непредпазливост. Обвинението предвижда затвор до 5 години, защото деянието е обществено опасно. Държавното обвинение казва и, че Костадин Митев не е казал на кмета на село Брежани Благой Стефанов, че е подпалил пожара, а само че има пожар.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес