Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производители на тютюн: Платихме висок данък за убиването на отрасъла

17 октомври 2018, 19:14 часа • 3541 прочитания

Десетки тютюнопроизводители от Гоце Делчев и региона протестираха отново 16 години след първия си акт на недоволство. Този път причината беше неприятната изненада от НАП – писма, в които се съобщава, че земеделските производители трябва да попълнят декларации и да платят данъци за финансовите средства, получени като помощи за преориентиране.

Организаторът на протеста Иван Сабахлъков е категоричен, че тези средства не би трябвало да бъдат облагани с данъци.

„Според мен и според държавните наредби тези доходи са освободени от данъчни задължения. Това са помощи за преориентиране в сектор „Тютюнопроизводство“, а както всички знаем за тях не се дължат данъци. Изведнъж някой се сети, че се дължи такъв данък. Ние платихме достатъчно голям данък с убиване на отрасъла“, коментира той.

След това той взе микрофона и се обърна към протестиращите с информацията, че догодина минималния осигурителен доход на земеделските производители ще се вдигне до 560 лева. По думите му, българите все още мислят робски и биха готови да платят и несъществуващи пари.

От трибуната той попита защо партиите не плащат данъци на субсидиите си и защо същите не им се намалиха при положение, че 3,5 милиона българи поискаха това при референдума на Слави Трифонов.

„Бойко Борисов не оправда доверието ни за 10 години. Времето ви изтече, г-н премиер“, заяви Иван Сабахлъков.

Припомняме, че в последните няколко седмици тютюнопроизводителите получават писма с информация, че трябва да платят данък върху помощите.

Те са готови на безсрочни протести докато не бъдат чути и нещата не се променят.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес