Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика

27 юли 2018, 07:21 часа • 4581 прочитания

Археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика продължават, благодарение на финансирането, което ни бе отпуснато от Министерски съвет. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му за целия екип, работещ на обекта, отпускането на средства е голям жест, защото показва, че Хераклея Синтика е обект, който е с национално значение.

"Това е особено важно за трансграничния район на Петрич, където много често посрещаме гости от Гърция и Македония. Знаете също, че оттук минава пътят от Европа към плажовете в Гърция. Всичко това ни дава възможност много активно да присъстваме като музей или град на открито", каза още Иванов. Той добави, че през този месец продължава проучването на градския форум и вече има един цялостен негов изглед, като се започне на запад от Гражданската базилика, през помещенията, площадното пространство или ареята, която е около 2.5 дка, както и нови сгради, които се разкриват, разположени около форума.

"Вероятно до приключването на археологическите проучвания ще се види комплексно една много голяма част от градския център в началото на нашата ера до земетресението от 388 или 402 година", допълни Иванов. Според него от чисто музейна гледна точка може да се каже, че такъв обект, който дава възможност да се докоснете до миналото в почти изцяло запазена градска среда, на територията на България почти няма.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес