Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден рунд между Каролев и природозащитниците заради Банско

15 февруари 2016, 09:00 часа • 3697 прочитания

Пореден рунд между съветникът на Божидар Лукарски Владимир Каролев и представител на WWF Александър Дунчев, се проведе в ефир по темата за строителство на втори лифт в Банско.

Според Дунчев ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) не е била спазена и са построени 10 съоръжения в парк Пирин. Според него това строителство там не се налага,  тъй като в  България има четири проекта за ски зони, които са одобрени: Берковица, Малък Перелик, Чепеларе и Пампорово.

Дунчев припомни още, че в страната ни защитените територии са едва 5%, докато в европейски страни като Австрия и Швейцария процентът е над 10 на сто. Той припомни още, че няма национален парк в Европа, в чиято централна зона да е позволено строителство на ски зони. Разрешено е само да се реконструират съществуващи съоръжения и тяхното подменяне.

В разговора в ефира на bTV Владимир Каролев отговори, че нови пътища няма да се строят, а само ще се разширяват просеки. Според него всичко оплаквания от страна на природозащитниците са минали през съда, но нито едно значимо оплакване не е уважено и няма извършени еко разрушения.

Каролев изказа мнение, че вторият лифт на Банско ще спомогне за поминъка в града като се напълни празното строителство в курорта. Тук Дунчев го контрира с фразата: "И да си продадете апартаментите."

Припомняме, че на 11 февруари се разрази скандал между Каролев и няколко души от WWF, които бяха дошли с плакати на протест срещу изграждането на втори лифт на Банско, което считат като опит за незаконно разширение на ски зоната от там. Пубертетско изпълнение, отвърна пред bTV Филип Цанов, председател на Сдружение "Природа за хората". Смятате ли, че е нормално да влезе една шайка в залата за обсъждания по този начин, добави Цанов. Филип Цанов е съпруг на журналистката Екатерина Генова и е сочен като приближен на председателя на Федерацията по ски Цеко Минев.

Самият Каролев от няколко месеца насам активно пропагандира с реклама във Facebook, че различните природозащитни организации получават милиони от Европа за дейности като броене на лешояди. Каролев беше категоричен, че вчера присъствието на Андрей Ковачев е показало политическия привкус на акцията. Те си гледат гъски, лешояди, лалугери, не са чели дори "Робизон Крузо", заяви Цанов и напусна студиото, защото разговорът се профанизирал. Оставете само микрофона, явно имате навик да вземате разни неща, които не са ваши, отвърна му Антон Хекимян. Моментално Каролев разкритикува поведението на Цанов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес