Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подобряват качеството на въздуха в Благоевград

06 юни 2019, 17:45 часа • 3812 прочитания

От общинската администрация на Благоевград съобщиха добрата новина, че общината е включена в оперативна програма, която цели създаването на мерки за подобряване качеството на въздуха. Това ще даде възможност за създаване на цялостна концепция за подобряване на въздуха, като ще се постигне по-чист въздух и по-добра околна среда. 

Основните стъпки в процедурата са насочени към преодоляване на замърсяването с фини прахови частници, основно произтичащи от автомобилите и горивните устройства на твърдо гориво. 

От общината предвиждат процедура, която да финансира различни мерки за подмяна на отоплителните уреди на гражданите с такива, които са по-благоприятни за околната среда. Програмата, която е със срок от 2019 до 2023 г. посочва именно фините прахови частици като основен замърсител на въздуха в града. 

На територията на гр. Благоевград е разположена 1 бр. автоматична измервателна станция (АИС) за контрол на качеството на атмосферния въздух, въведена в експлоатация от 01.01.2008 г. Според последни данни от 2018 г. в града няма завишаване на фините прахови частици, 
С новите мерки се очаква въздухът в града да се много по-добър за гражданите и жителите на Благоевград и да се създаде цялостна нова система, защитаваща околната среда.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес