Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пчеларите в Гоце Делчев опитват да съдят държавата

10 юли 2016, 20:20 часа • 1713 прочитания

Два поредни дни десетки пчелари не позволиха на хеликоптери и селскостопански самолети да излетят от летището край Гоце Делчев и да пръскат срещу нодуларен дерматит. Чак на третия ден, с помощта на полиция, операцията по пръскането беше извършена.

Пчеларите бяха категорични, че третирането с препарата "Цитрол", предприето от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е опасно за хора и животни, съобщава „Стандарт”.

"Убедени сме, че това пръскане се извършва противозаконно. Нарушен е законът за пчеларството, не може да се пръска по време на медосбора. Опасно е и за пчелите, заразява и меда. Пчелари в Петричкия край понесоха сериозни загуби при пръскането там. Сега не е нито времето, нито мястото за това третиране. Но полицията охраняваше закононарушителите", твърди Тома Чолаков, председател на Пчеларския съюз в Гоце Делчев.

Той и колегите му внесли сигнал в районната прокуратура на 25 юни, за да предотвратят опасното пръскане, което може да убие много пчели. Отишла цяла делегация три по-късно при наблюдаващия прокурор, за да разберат какво се случва. Преписката била предадена на полицията, която ще разследва дали има данни за престъпление, като срокът е 1 месец.

"Целта ни бе да действаме превантивно. Сега пръскането мина, след дъжд качулка ще е да предприемат действия след цял месец. Със сигурност ще има загуби сред пчелите, дано са по-малко. Още Айнщайн е казал, че на хората им остават само 4 години живот, след като пчелите изчезнат. Такова пророчество е направила и баба Ванга. Нашата битка е и за пчелите, и за хората", пали се пчеларят с над 30-годишен стаж в занаята.

Той уточнява, че пчеларите не са против обработка на зелените площи, тъй като съчувстват на животновъдите за болните и избити крави, заразени с нодуларен дерматит. Но в другите краища на страната третирането е започнало още през пролетта, когато не е активният сезон на пчелите. Затова фирмите там са си свършили безпроблемно работата. Сега обаче пчелите събират мед и е опасно зелените площи да се обработват с отрови. Проблемът е, че държавата не само не помага на пчеларите, но дори пречи на дейността им. Чолаков твърди, че препаратът "Цитрол", с който се третират площите, е забранен в доста европейски държави. Но у нас няма проблем да се ползва, което е поредно доказателство за "грижата" на държавните институции към пчеларския бранш.

"Изкараха нас виновни задето браним пчелите си. Сигурно става въпрос за усвояване на поредните пари при това пръскане. А когато ние кандидатстваме за европейски средства, срещаме по-страшна от някогашната Берлинска стена. Бюрокрацията е навсякъде, "подсказват" ни да почерпим разни чиновници. То във фонд "Земеделие" в Благоевград няма къде да седнеш като хората, за да извадиш и подредиш документите си. Мотаят ни, бавят ни, отлагат решаването на въпроса", оплаква се Тома Чолаков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес