Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От WWF: Пораженията от пожара в Кресненското дефиле са екологична катастрофа

28 август 2017, 21:00 часа • 2094 прочитания

"Пораженията от пожара в Кресненското дефиле са екологична катастрофа", това каза  Нели Дончева, ръководител програма “Гори” във “Фонд за дива природа” /WWF/.

Тя подчерта, че е нарушен природният баланс в района. „Растителността е унищожена, най-вероятно - и по-дребните животни. Районът около Кресна е известен с уникалността на своята херпетофауна – представителите на влечугите, които там са много интересни. Уникален е този район за цяла България, там се срещат над 11 вида змии, които са характерни за Южна Европа. Естествените гори са от средиземноморски тип - там се срещат Космат дъб, Зимен дъб, Келяв габър, Дървовидна хвойна. Резерват „Тисата“ в района на Кресна е създаден именно с цел опазване на тези средиземноморски съобщества“, обясни Нели Дончева пред "Фокус".

Тя каза още, че пожарите са най-опасни за по-дребните животни, които се придвижват по-трудно. Нели Дончева подчерта, че със сигурност е унищожена голяма част от популациите на влечугите, които обитават този район, като има опасност и за домашните животни, които живеят в заграждения, защото често при пожари хората не успяват да ги пуснат на свобода.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес