Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От България: Блокадите на гръцката граница пречат на българската икономика

28 януари 2016, 15:40 часа • 2598 прочитания

Блокадите на гръцко-българската граница пречат на нашата икономика и туризъм. Когато имаш проблем, решавай си го вътрешно, а не да създаваш хаос на граничния пункт.

Това смятат представители на нашия бизнес и туризъм, предаде БГНЕС.

Близо две седмици гръцки земеделци, протестиращи срещу по-високите данъци и осигуровки, намалени дотации за земеделието и селското стопанство, затварят ГКПП „Промахон”. Това става за 2, 3, 6 часа, като напоследък се заканват блокадата са стане денонощна, стотици трактори са струпани на граничния пункт, на който след влизането ни в ЕС граничният контрол се извършва на едно гише.

"За мен е вандализъм и кощунство всяка година в един определен период да застават и затварят граници. Ако имат някакви претенции да си се оправят вътре в държавата. Защото всички тези действия имат последствия. Кой ще компенсира загубите на превозвачите, на загубата на време, което също е пари, като има проблем - решавайте си го, без да ангажирате други хора. Като искат да си отстояват правата, да ходят и си окупират техните държавни институции и пътни артерии и да пускат хората да преминават през границата нормално”, казва Здравка Чимева, собственик на туристическа агенция.

"Явно им е най-удобно да застанат на границата, да я блокират и ние да не реагираме по никакъв начин. А би трябвало с някаква нота на външно министерство да се иска решаване на проблема с януарските блокади на границата. А всъщност сме свидетели на едно безобразие - случи се веднъж, втори път, то им стана навик”, припомня Чимева.

"Ако гръцки туристи решат да посетят наш зимен курорт, няма да стоят с часове на границата, без да знаят кога ще могат да я преминат. Гръцките блокадите влияят на икономиката и туризма ни, а ги правят винаги по това време, защото в този период нямат работа. На границата – барбекюта, цър-пър, вино, правят си купони. А колкото до вдигането на данъците и осигуровките, би трябвало да знаят, че след като и те като нас са с проблеми, но аз не знам българите да са окупирали тяхната граница - примерно през летния сезон, когато чужденците отиват на морето им”, завърши Чимева.

Почти идентично е и мнението за блокадите и на собственик на крайпътно заведение на входа на град Кресна.

"Забавят трафика на транспортните фирми, не могат навреме да направят доставките. Тук ние посрещаме и обслужваме румънски туристи, пътуващи по линията Атина - Букурещ. Закъсняват с по 4-5 часа. Гръцките фермери протестират винаги в началото на годината, защото по това време нямат работа на полето. А затварят нашата граница, защото се надяват да ги чуят по-добре”, смята търговецът от град Кресна. Според него от блокадите не са потърпевши самите гръцки туристи, влизащи в България, защото тях ги пропускат, а спират предимно колите с чужди регистрации - българи, румънци, поляци.

Преди 3 години един грък, собственик на една от най-големите борси за цветя край магистралата Солун - Кавала каза пред БГНЕС: „Гърция е бедна, но гръкът е богат, защото не плаща данъци”. Кратко, точно, ясно. След като над едно десетилетие гърците живяха, дотирани от кредиторите и ЕС, дойде време да платят сметката, а те хич не обичат това упражнение. И понеже вече няма на къде, пак започнаха да блокират границата с България. За гърците е време да разберат, че безплатен обяд няма, а ние по-добре от статистиката знаем колко „цъфнали” и икономиката, и туризма са ни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес