Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът към здравния министър: Махнете лимита на PCR тестове в Благоевград

21 октомври 2020, 13:53 часа • 2260 прочитания

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от здравния министър да махне лимита от 30 PСR тестове на ден, издавани от местното РЗИ, за Благоевград и областта. Това стана с изпратена от нея препоръка до министър проф. д-р Костадин Ангелов. 

Това се случи вчера след разпореждане на РЗИ Благоевград за ограничаване на направленията, издавани от лични лекари. Поводът се разбра днес - през последните дни се правели по до 90 теста на ден само по препоръка на общопрактикуващите медици.

РЗИ Благоевград спира за ден направленията за безплатни PCR тестове

„Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева настоява здравният министър да извърши проверка на тази информация, появила се в медиите и да бъдат предприети мерки за осигуряване провеждането на достатъчен брой назначени от РЗИ изследвания в областта.

През последните седмици развитието на коронавируса в област Благоевград се развива бързо, новозаразените се увеличават. Стигна се дори до там, че на последната пресконференция на НОЩ здравният министър препоръча да не се пътува до областта.

Днес пред РЗИ Благоевград имаше опашка от чакащи за направление граждани, които не бяха разбрали за ограничението и това предизвика напрежение.

Напрежение в Благоевград заради спрените направления за PCR тестове

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес