Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мрачно бъдеще за болницата в Гоце Делчев, след като COVID-19 отне живота на обичан лекар?

21 септември 2020, 09:00 часа • 4411 прочитания

Смъртта на началника на отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата в Гоце Делчев "Иван Скендеров" д-р Милан Първанов отваря огромна дупка в работата на лечебното заведение.

59-годишният лекар си отиде само 11 дни след като стана ясно, че е заразен с COVID-19. Той не е имал сериозни хронични заболявания, но преди години са му поставени няколко стента - рисков фактор при болестта COVID-19. А колегите му са категорични, че е бил един от най-съвестните при вземането на предпазни мерки и че многократно е изразявал притеснение за отношението към болестта от хората в Гоце Делчев и региона.

"Ние сме предприели мерки, за да не се случат опасенията на колегите. Разчитам на д-р Радойкова да поеме длъжността на д-р Първанов, за да може хората да са спокойни. Тя е местен кадър и смятам, че ще може да го замени подобаващо", коментира пред Нова телевизия Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров". Но той допълни, че болницата има нужда от всякакви специалисти и дори се обърна към репортера - ако намерите лекар, пратете го.

Пред БНТ обаче д-р Мария Радойкова каза, че тя е на допълнителен трудов договор към болницата и изрази съмнение какво ще стане оттук-насетне. Тя идва да работи в болницата в Гоце Делчев от болницата в Петрич.

Медицинските сестри от болницата също разказват, че са загубили светлината и опората в работата си. "Той беше наш учител. Осиротяхме и не знаем, какво ще се случва сега. Загубихме най-близкия си човек след родителите", заявяват сестрите.

Съпругата на д-р Първанов - д-р Вера Ерменкова, също е с COVID-19. Тя е под домашна карантина.

Още: "Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес