Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Сандански: Върнатото решение за парка „Св. Врач“ не е в негова защита

14 февруари 2023, 18:00 часа • 1057 прочитания

Върнатото от областния управител за ново разглеждане решение за Подробен устройствен план на парк „Свети Врач“ не е в полза на парка, нито в интерес на неговата защита, опазване и съхраняването му като символа на Сандански и паметник на парковото и градинското изкуство. Това заяви пред журналисти кметът на община Сандански Атанас Стоянов.

Той представи хронологията на дългогодишния процес по одобрението на подробния устройствен план, започнал още през 2016 г. Установени пропуски, свързани с параметрите на заданието, наложили взимането на допълнителни решения от Общинския съвет на Сандански.

По думите на кмета част от дългия процес са множеството съгласувателни документи и процедури, издавани от съответните държавни институции.

След окомплектоване на плана с всички съгласувателни писма и документи Стоянов внесе за одобрение в Общинския съвет окончателния проект за ПУП, който бе приет с пълно единодушие на последната сесия, проведена на 26 януари 2023 г.

Градоначалникът заяви, че е категорично против заповедта на областния управител и мотивите за връщане на решението за ново гласуване. Неговият апел ще е решението отново да бъде потвърдено, а чрез него и планът да бъде одобрен.

„Буквата на закона не бива да служи за заобикаляне духа на закона. А духът на всеки закон е насочен да урежда трайно обществените отношения, така че те да бъдат в полза на гражданите. Такава всъщност е и идеята за изработване и одобряване на ПУП - ПРЗ на парк “Свети Врач“. Така ще постигнем и максимална защита на неговата цялост, както и историческата, туристическата, културната и обществено значимата му роля“, подчерта Атанас Стоянов.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес