Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Благоевград Румен Томов окончателно се раздели с поста си, ще трябва пак да има избори

24 септември 2020, 15:27 часа • 1998 прочитания

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Решението е прието единодушно, съобщиха от съда.

Делото има отношение към местния вот в Благоевград и случая с кмета Румен Томов. Според Закона за местното самоуправление, кметовете не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да участват в търговски дружества. В случай, че не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговската дейност в едномесечен срок от полагане на клетвата, пълномощията им се прекратяват, е посочено в разпоредбата, по която се произнесе КС.

Тази разпоредба стана повод в началото на декември миналата година до Общинската избирателна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предишния кмет на общината Атанас Камбитов срещу новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения срок своя фирма от Търговския регистър. Самият Румен Томов обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време.

Със свое решение ОИК отказа да прекрати пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред Административния съд в Благоевград от четири партии и коалиции, участвали на местния вот през 2019 г. Последваха обжалвания пред ВАС, както и искане до Конституционния съд. 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес