Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карнавалът "Старчевата" в Разлог събра хиляди на площада

02 януари 2019, 09:51 часа • 14157 прочитания

Традиционният карнавал "Старчевата" в Разлог се проведе по традиция на първи януари. Кукерският карнавал цели да "прогони" злото, като от седемте квартала на града се събраха жители, пременени в традиционни кукерски костюма, с чанове, които огласиха целия град. 

Общо кукерите и другите участници бяха над 1500 души, а зрителите на ненадминато шоу бяха стотици. Облечени в красивите традиционни разложки носии бяха дори малки деца, които се включиха в карнавала. Заради карнавала, Разлог бе награден с наградата "Град- пазител на традициите". 

На 12 януари пък започва и международния карнавал със същото име. Очаква се гости от цялата страна да пристигнат в Разлог, за да се включат в осмото издание на карнавала. Целта на кукерски карнавал „Старчевата” е възстановяване на традиции, специфични за различни райони на България, популяризиране на кукерските игри на територията на общината, представяне на кукерски игри като фактор за съхраняване, предаване и развитие на културните традиции, демонстриране на богатството и разнообразието на фолклорните традиции, и не на последно място рекламиране на града като туристическа дестинация, съобщават от общината. Очаква се събитието да премине при огромен интерес.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес