Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин и Камбитов подписаха договор за социални услуги за Благоевград

18 септември 2015, 13:17 часа • 2901 прочитания

Вицепремиерът Ивайло Калфин и кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов подписаха договор, за осигуряване на социални услуги на нуждаещите се на официална церемония в Министерски съвет вчера, съобщава "Дарик нюз".

На официалното събитие присъстваха и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, както и ресорният заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Благоевград е сред първите три общини, която ще бъде финансирана по схема „Независим живот” на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014- 2020г, уточняват от Общината. 188 души от община Благоевград ще получат личен, социален или домашен асистент.

Освен на община Благоевград, бяха връчени още 80 договора за финансиране на социални дейности на общини в цялата страна, а стойността на договорите е за близо 40 млн.лв.

По проекта ще бъдат предоставени интегрирани социални услуги за лица над трудоспособна възраст и в неравностойно положение. От тях ще се възползват и хора с увреждания, в това число и възрастни над 65 години. Целта на проекта е да подобри качеството им на живот.

Отпуснатите средства за Благоевград са в размер на близо половин милион лева, а срокът за изпълнение на дейностите е 21 месеца. По проекта първоначално ще бъдат наети 53 души, а в последствие още 79 души. Те ще обслужват нуждите на лицата, които към настоящия момент ползват услуги по схема „Нови алтернативи” и задължително ще бъдат присъединени през месец април 2016г. към новия проект.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес