Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпратиха полиция срещу протестиращите пчелари

06 юли 2016, 11:08 часа • 289 прочитания

Полицейски кордон спря протест на пчелари от района на Гоце Делчев и Банско тази сутрин.

Стопаните не желаят да се пръска с хеликоптери срещу Нодуларен дерматит, тъй като препаратът цитрол вреди на пчелните семейства и произвеждания от тях мед.

Пчеларите искат намесата на прокуратурата, претендират за материални щети, информира Topnovini.bg.

Няма да се спира третирането на земеделските земи и парковете с химически препарати срещу кръвосмучещи насекоми в Благоевградска област, независимо от протестите на пчеларите, информираха от Агенцията по безопасност на храните.

Пръскането с летателна техника на местата, където се намножават комари, кърлежи и други, пренасящи заболяването Нодуларен дерматит, се провежда съгласно нормативните изисквания.

Агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места в Благоевградско, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките.

Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да уведоми собствениците на пчелини в района не по–късно от 3 работни дни преди третирането.

За да бъдат максимално предпазени пчелите, инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6.00 до 10.00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането.

Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес