Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фолклорен фестивал обединява България и Гърция

02 май 2019, 13:29 часа • 867 прочитания

Фолклорните традиции обикновено разделят различните области на моменти и истории, строго индивидуални към конкретния бит. В Благоевград обаче ще се проведе фолклорният фестивал "Балкански игри", в който ще вземат участници от България и Гърция.

Събитието започва на 4 май и ще продължи до 5 май. „Балкански игри“ цели да популяризира уникалното културно-историческо наследство от автентичния фолклор на двете от страни чрез танци, песни, интерпретации на обичаи, приготвяне на традиционни ястия, фолклорни игри, дефилета на народни носии и музикални инструменти.

Участниците могат да бъдат както професионалисти, така и аматьори от групи или кръжоци. Целта е съвместното сътрудничество и представяне на културите на двете държави. Събитието се реализира по проект за тясно сътрудничество в Гърция и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Успоредно с това събитие, в Благоевград ще се провежда и "Занаят фест". Мероприятието цели да представи различни занаяти, традиции и култури, както и тяхното съхраняване. Очаква се да бъдат представени занаяти като: звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори и др.

В програмата са включени и Фермерски игри. Те ще се водят от участници от познатото телевизионно предаване „Фермата“.  Събитията се очаква да преминат при голям интерес от жителите и гостите на града.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес