Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благоевград отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2019, 11:20 часа • 4538 прочитания

Благоевградската общественост отбеляза днес тържествено 182 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

През паметника-бюст на Апостола в общината бяла положени цвета от  заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, заместник-областният управител Антоанета Янчева, общински съветници, представители на политически парти и институции, общественици, граждани.

Десетките жители и гости на града бяха свидетели на уникално актьорско изпълнение от учениците на театрална школа "Ек малък", които пресъздадоха разпитът на Васил Левски пред съда.

Междувременно десетки ученици участваха в инициативата "Лъвски скок". Тя се провежда за поредна година в деня на раждането на Левски. Спортното събитие се организира от Община Благоевград и ръководителя на лекоатлетически клуб "Джордан" Йордан Янев.

Васил Левски е роден на днешната дата, 18 юли, 1837 г. в гр. Карлово. Известен е със своята революционна дейност и борбите си за свободата на България.

Заловен е, след предателство, в ханчето на с. Къкрина, Ловешко и е изправен пред съда в София. На 6/18 февруари 1873 г. Васил Левски бил обесен.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес