Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившата „Агромах“ ще строи път до храма на Ванга и Хераклея Синтика

04 декември 2019, 12:45 часа • 2806 прочитания

Бившата „Агромах“, сега „Грома холд“, ще строи път за достъп до храма на Ванга и Античния град „Хераклея Синтика“. Обектите се намират в землището на село Рупите, Петричко. Кметът на общината е подписал договор за нов участък от почти 1,5 км, а също така за реконструкция и рехабилитация на съществуващата връзка с общинския път (общо 2,5 км). Пътят ще бъде с две ленти по 3 метра всяка и два банкета по един метър.

Подписаният с изпълнителя договор е на стойност 1,4 млн. лв. с ДДС и е със срок 145 календарни дни.

Античния град е включен в списъка на паметниците на културата с "национално значение". Намира се на 2 км източно от с. Рупите. 

В последните няколко години провежданите в него археологически разкопки напреднаха сериозно и откритите експонати придобиха широка известност, далеч надхвърлящи границата на района, дори границите на страната, се сочи в документацията.

Откритите до този момент находки са превърнали Античния град в привлекателна туристическа дестинация, която вече има над 5 хиляди посетители годишно.

Целта на проекта е да се изгради по-сигурна връзка и достъпност до посещаваните туристически обекти и да подпомогне икономическия растеж в района.

Средства на стойност 1,2 млн. лв. за този обект са осигурени с постановление на Министерския съвет от 31-ви май т.г.   

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес