Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банско започва разделно събиране на зелени отпадъци

25 юли 2018, 09:56 часа • 3187 прочитания

Разделно събиране на зелени отпадъци от домакинствата по метода „от врата на врата“ въвежда местната управа в Банско. За целта ще бъдат раздадени зелени чували. Специализирана техника ще минава да ги събира, съобщиха от общинската администрация.

В чувалите ще се събират растителни отпадъци –трева, листа, стайни и градински цветя, остатъци от подрязване на храсти, лози и дръвчета от градини и дворове. Те трябва да бъдат поставени на тротоарите до съдовете за битови отпадъци.

Графикът за извозването им ще съвпада с утвърдения от община Банско график за събиране на битовите отпадъци - всяка първа и трета седмица от месец март до месец ноември и по-рядко през есенно-зиминия сезон.

Разделно събраните зелени отпадъци ще се извозват на компостиращата инсталация на Регионалното депо за неопасни отпадъци, което ще предотврати депонирането на този вид отпадък.

„Компостирането на растителните отпадъци е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците, към което се стреми и Община Банско. В този случай отделените растителни остатъци се превръщат в изходна суровина за получаване на компост – средство за подобряване качеството и плодородието на почвите, както и за рекултивация на нарушени терени в земеделието, при озеленителни и възстановителни дейности при строителни проекти и др. Този модел на събиране ще намали количеството на битовите отпадъци, постъпващи за депониране и ще се удължи “живота” на депото. Намаляването на обема на отпадъците, постъпващи за депониране, ще намали също така разходите на общината, което в дългосрочен план ще бъде в полза на гражданите“, се сочи в прессъобщението.

Община Банско въвежда и разделно събиране на зелените отпадъци от поддържането на обществените паркове, градини и други публични пространства, за да постигне ключовите цели, заложени в европейското и националното законодателство за ограничаване на количеството депонирани отпадъци.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес