Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археологически музей "Скаптопара" - мит или реалност?

12 февруари 2019, 09:25 часа • 11586 прочитания

Миналата година Благоевград беше арена на протести, след като активисти и археолози се обединиха против решението древното селище "Скаптопара" да не бъде запазено в античния си вид, а да бъде преместено, за да не се нарушава трасето на магистрала "Струма". Почти година по-късно, общинската администрация в Благоевград организира кръгла маса, за да се обсъдят идеята за създаването на археологически музей. 

В началото на април, 2018 година, археолози работеха усилено по разкопките. Тогава още преобладаваше идеята, че заради голямата археологическа стойност на обекта, трасето ще бъде променено. Открито беше, че древното римско селището датира от 3-ти век. Разкопките бяха открити край благоевградското село Покровник, по трасето от ЛОТ 3.1. на АМ "Струма". Селището е помещавало множество сгради, сред които баня, грам, погребални камери и други. В края на август, окончателно стана ясно, че разкопките ще бъдат преместени, и по-точно два от обектите - раннохристиянска църква и римска гробница, за да премине магистралата. Според експерти от Специализирания експертен съвет за недвижими културни ценности към Министерството на културата, селището не било античното селище "Скаптопара", а голям римски вилен комплекс. 

Отговорът на министерството възмути благоевградчани, които започнаха редица пешеходни шествия, както и мълчаливи шествия до " Скаптопара ". Въпреки това, решението остана окончателно.

Според зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова, която говори пред радио "Фокус", идеята за археологически музей, която е обща на общински инициативен комитет и на Регионалния исторически музей, би възлязла на 10млн. лева. Сумата била необходима както за отбивка от магистралата към комплекса, така и за проучвания на нови 120 дка, за които се предполагало, че също са с голяма археологическа стойност. 

Срещата, която общината организира, представи редица световни, и български примери, за музеи на открито, които са изключително успешни. Представители на туристически фирми в града пък коментират, че изграждането на обекта би могло да привлече много голям брой туристи за областта.

 

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес