Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загуба в последния ни мач от квалификациите за Бразилия 2014

15 октомври 2013, 23:05 часа • 52906 прочитания

България загуби от Чехия с 0:1 в последния си мач от квалификационния цикъл за Световното първенство в Бразилия догодина. Нашите момчета направиха добри квалификации, но малко класа не ни достигна, за да се преборим за бараж, след като изпуснахме нещата от контрол при гостуването на Армения в края на миналата седмица. Защото дори да бяхме успели да постигнем така необходимата ни днес задължителна победа с три гола разлика, Исландия завърши на второ място в група Е, а това отряза всякакви надежди за класиране на бараж за нашия отбор.

Днес започнахме с масиран натиск срещата, но без да успеем да създадем чисто положение. За сметка на това в 14-тата минута Либор Козак се измъкна по десния фланг след дълг пас от защитата, излезе сам срещу Владислав Стоянов, но с удара си се опита да прехвърли националния стадион „Васил Левски”.

За съжаление, макар националите да показваха желание, те нямаха идея как да преодолеят чешката защита. А след половин час игра Петър Иречек се измъкна в наказателното поле сам срещу Стоянов, но вратарят ни излезе навреме и блокира удара от упор на чеха.

До края на полувремето България така и не стигна до сериозно положение за гол, въпреки бурната подкрепа на препълнения стадион „Васил Левски”. За сметка на това в последната минута на полувремето центриране на Иречек намери Козак в малкото наказателно поле и ударът с глава на чешкия нападател нацели лявата греда на Стоянов.

На почивката в игра мястото на Георги Миланов влезе Димитър Рангелов, който веднага успя да затрудни сериозно Чех с удар с левия крак. При последвалия корнер Станислав Манолев стреля с глава и по чудо не вкара, но топката отиде за малко в аут.

Вдъхновеното начало на второто полувреме от нашите обаче беше бързо попарено – в 51-вата минута Борек Докал стреля от дистанция, Владислав Стоянов не се намеси добре и топката му мина между ръцете – 0:1.

Попадението практически означаваше край на всякакви надежди за класиране на бараж за нас, но националите все пак опитаха да играят за честта си и продължиха да атакуват. Чех обаче спаси удари от дистанция на Ивелин Попов и Владимир Гаджев.

Нещастната вечер за България се оформи 15 минути преди края, когато Петър Занев беше изгонен с втори жълт картон. Повторението показа рутинен сблъсък за висока топка, без да има бутане или използване на лакти, но Занев изръкопляска иронично на даденото нарушение в полза на Чехия и червеният картон за нас беше факт.

До края на мача не се случи почти нищо интересно и в крайна сметка Чехия отново се оказа черна котка за нашия отбор. В последните пет мача между двата отбора така и не успяхме да вкараме гол на чехите.

Въпреки загубата, публиката изпрати нашите момчета с викове „Българи-юнаци” и със скандирания в подкрепа на националния селекционер Любослав Пенев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес