Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Решението, което НЯМА да чуем от Изпълкома на БФС

24 октомври 2023, 07:00 часа • 6272 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Този четвъртък (26 октомври) Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз ще се събере на базата в Бояна, за да заседава по една основна тема - бъдещето на националния селекционер Младен Кръстаич. А решението на Изпълкома отсега е ясно - сърбинът си тръгва, вероятно с щедра неустойка. Това, което няма да чуем от БФС, е подаването на колективна оставка от цялото ръководство начело с Борислав Михайлов.

БФС пак търси с кого да си измие ръцете

Младен Кръстаич тотално изчерпа кредита си на доверие, след като закотви България на последно място в квалификационната група за Евро 2024. Същата тази група, която бе определяна от ръководството на БФС като преодолима; и същото това европейско първенство, което бе определяно като напълно постижима цел за националния отбор. Сега е време за напълно очакваната поредна треньорска смяна и поредното лято, в което националите ще застанат с нас пред телевизорите.

Борислав Михайлов и Младен Кръстаич

Кръстаич ще си отиде, а Михайлов кога?

Изминаха почти 20 години от последното участие на България на голям форум - това на Евро 2004. Почти 20 години, в които българският футбол се управлява по диктаторски от едно лице - Борислав Михайлов. Легендарният вратар от вече не толкова близкото минало така се е окопал във властта, че някогашният му трезвен поглед се е изпарил - като едни други изпарения, които той добре познава като вкус и мирис.

Управлението на Борислав Михайлов - тумор за българския футбол

За тези почти 20 години управление Михайлов отсъстваше от българския футбол съвсем за кратко - около година и половина, след подадена оставка под политически натиск от страна на тогавашния премиер Бойко Борисов. Като се смени политическият климат в страната, Михайлов реши да се завърне на бял кон - "изплю" се в лицето на феновете и обяви, че българският футбол без него не се променил.

Оттогава минаха 2 години и българският футбол действително се промени, но към по-лошо - и вече гледа дъното отдолу. Още един провален квалификационен цикъл, в който националният отбор стана за посмешище. Клубният футбол пък остана с един представител в евротурнирите - и то в треторазрядния турнир на УЕФА Лигата на конференциите. И е хубаво да започнем да свикваме с този турнир, защото оттук насетне Шампионска лига и Лига Европа само ще ги миришем.

Вината никога не е в БФС

Странно как за почти 20 години винаги треньорите и играчите се оказваха виновни за неуспехите на националния отбор, но никога ръководството на БФС. Нито веднъж за 20 години БФС не излезе и не каза: "Да, сбъркахме - ще поемем отговорността". Да си признаят, че са изчерпани откъм идеи и възможности - и да дадат път на някой друг да се опита, независимо дали този някой ще се казва Димитър, Стилиян, Мартин, Любослав.

На изстрадалия български футболен запалянко му омръзна да гледа едни и същи стари муцуни начело на БФС. И колкото и да не му се вярва на Данчо Лечков - много, ама много хора им искат оставките. Самозабравилото се БФС обаче се прави на "ощипано" - и вместо да обсъжда собствените си оставки, отново ще се събере, за да обсъжда оставката на селекционера. Защото така е удобно - потушава се напрежението, докато не дойде следващият цикъл, в който пак ще ни бият като тъпан на сватба.

Борислав Михайлов

Има едно нещо, по-сигурно от пропадането на българския футбол - този четвъртък няма да се случи нищо изненадващо. Изпълкомът на БФС отново ще произнесе решение, което няма да разреши генералния проблем. Решението, което действително може да доведе до промяна в българския футбол, трябва да съдържа думите "БФС", "подава" и "оставка" в едно изречение. И докато това изречение не бъде произнесено на глас от Борислав Михайлов, футболът у нас ще продължи да си живурка по начина, по който го прави вече 18 години.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Втората цедка на Кръстаич и БФС

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес