Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Мъри си тръгна, защото Левски не продаваше, а сега всичко е на сергията

13 февруари 2024, 07:00 часа • 11315 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Раздялата с хасковския специалист Станимир Стоилов си остава неизлечима болка за част от привържениците на Левски. Бившият старши треньор на "сините" напусна столичния гранд изключително емоционално. Коренът на разразилите се скандали, които достигнаха своя апогей през месец април 2023 година, бе разривът в ръководството за евентуалните продажби на Хосе Кордоба и Андриан Краев.

Тогавашният изпълнителен директор Ивайло Ивков ожесточено защитаваше тезата, че двамата футболисти трябва да бъдат трансферирани, но мажоритарният собственик Наско Сираков бе на друго мнение. Нещо обаче явно се промени на "Герена", защото сега всичко е изложено на сергията.

Връщаме лентата назад

Левски посрещна 2023-та в очакване на ново начало - ерата Драган Шолак. Само че "изстрелването в друга орбита" се отложи, защото сделката за смяна на собствеността пропадна. Това подейства само като катализатор за нарастване на напрежението. Ивков и Стоилов сякаш се позиционираха от едната страна на барикадата, докато мажоритарният собственик, заедно с генералния спонсор, заеха другата.

ВАР-ът на Actualno

В ябълка на раздора се превърна информацията за отказани оферти за някои от основните състезатели на отбора - Хосе Кордоба и Андриан Краев. Пропускайки дългата поредица от взаимни обвинения, подчертаваме резултата - Иво Ивков беше освободен, а Мъри подаде оставка на емоционална пресконференция след победата на Левски над Локомотив София и малко преди Вечното дерби с ЦСКА.

Обратно в наши дни

По-малко от година по-късно ръководните фактори на "Герена" драстично промениха политиката си. Съвсем наскоро те се разделиха с голямата си звезда Уелтън, а според различни информации са прибрали около 3 милиона евро (б.а. колкото горе-долу се твърдеше, че ще получат за Кордоба през 2023-та). Бразилецът по другото крило - Роналдо, също си стегна багажа. Дори сънародникът им Дарлан ще продължи кариерата си извън пределите на България. А може би това не е всичко.

Най-голямата болка за "сините" привърженици са Жереми Петрис и Андриан Краев. Френският краен защитник се присъедини към белгийския Шарлеро за нищожна сума, а родният полузащитник по всяка вероятност ще си тръгне без пари от стадион "Георги Аспарухов". А можеше да се получат солидни финансови постъпления и за двамата. Липсата на далновидност по високите етажи обаче май си оказа ролята. 

По принцип звучи логично Левски да вземе възможно най-много за най-котиращите се футболисти и да започне скоростно да чисти прословутия си дълг към НАП, но трябва да отговори на своите почитатели на следните въпроси:

  • Защо сега се сетиха от ръководството, че могат да бъдат продадени звездите на тима?
  • Признават ли по този начин, че Ивков е бил прав в съжденията си?
  • И най-важният: Докога мач с НАП?

Днес е празник, Левски играе!"

"Днес е празник, Левски играе!", отдавна загуби своята валидност. Празник просто няма. Почитателите на гранда от София, които така или иначе бяха разочаровани от нулевия сезон, ще трябва да преживеят и раздялата с любимеца на публиката Уелтън. Ако и това сбогуване не си е заслужавало и не е било в името на голямата цел, то на "Герена" ще се чудят как да запълнят и 1/4 от капацитета на стадиона.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Паднаха ли Левски и ЦСКА в капана на фенските очаквания?

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес