Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежък път чака България за квота за Мондиал 2026

29 юни 2023, 12:15 часа • 2657 прочитания

Националният отбор по футбол на България вече знае пътищата, по които може да стигне до квота за Световното първенство по футбол през 2026 година. Мондиалът ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, като участниците ще бъдат 48 на брой, а Европа ще разполага с 16 квоти.

До момента световните първенства се провеждаха с 32 отбора, а за Европа бяха предвидени 13 квоти. Макар и местата за европейските отбори да се увеличават с още три, България ще трябва да извърви много труден път за спечелването на квота.

Как отборите от Европа могат да се класират за Мондиал 2026

УЕФА обяви, че ще разпредели всички отбори в 12 квалификационни групи от по четири или пет отбора, като директно ще се класират само победителите от всяка група. Останалите четири квоти ще бъдат разпределени след плейофи.

Джани Инфантино и Александър Чеферин

12 отбора се класират директно, 4 отбора - чрез плейофи

В плейофите ще участват всички отбори, завършили на второ място в квалификационните крупи, както и най-добрите четири отбора от Лигата на нациите 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в групите.

Какво трябва да направи България, за да играе на Световното 2026

Така на практика за четирите квоти ще спорят 16 отбора. За да стигне до плейофите, България трябва или да завърши на второ място в групата си, или да бъде сред най-добрите четири отбора в Лигата на нациите извън тимовете, завършили на първо и второ място.

Дори и да стигне до плейофите, българският тим ще трябва да се конкурира с още 15 отбора за четири места. Другият шанс за "лъвовете", който изглежда и най-трудно постижем, е да спечелят квалификационната си група.

Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" с футболни коментари и анализи

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес