Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спорно съдийство във Втора лига: Съдията "отрязал главата" на Несебър срещу дубъла на Лудогорец

25 септември 2024, 17:01 часа • 315 прочитания

Преди дни отборите на Несебър и дубълът на Лудогорец завършиха наравно 2:2 в интригуващ сблъсък от 10-ия кръг на Втора лига. При резултат 1:1 в 87-мата минута домакините от Черноморието останаха с човек по-малко, след като Пламен Димов беше изгонен с директен червен картон. "Орлите" се възползваха от численото си предимство и поведоха в резултата в първата минута на добавеното време. Но в 93-тата минута Тодор Петров каза финалната си дума и отблеяза, с което осигури точката на своя тим.

Проблеми след мача на Лудогорец II и Несебър

Така "небесносините" прекъснаха серията си от четири поредни загуби. Въпреки това те остават на дъното на класирането само със 7 точки. След срещата стана ясно, че домакините не са останали доволни от съдийството на назначения за мача рефер - Станимир Тренчев, който няма право да съдийства на мачове от Първа лига. Те смятат, че не е била отсъдена дузпа в тяхна полза, като междувременно се е държал нагло и "им отрязал главата". Ръководството на Несебър, в лицето на клубния председател Недялко Москов, излезе с декларация срещу съдията, която гласи:

"Общински футболен клуб Несебър прие с радост назначаването на Съдийската комисия преди началото на първенството. Знаехме, че това са хора с морал, които искат да променят съдийството в България към по-добро. С още по-голяма радост приехме назначаването на новия Председател на Съдийската комисия – Станислав Тодоров. В него виждаме човек, който, като един от най-добрите родни рефери от съвсем близкото минало и човек с висок морал, с достойнство, ще иска да промени съдийството към по-добро.

Общински футболен клуб Несебър, обаче не може да си затвори очите за това, което се случи в последния кръг. Домакинството ни на Лудогорец II бе ръководено от съдия със съмнителни качества, който ни ощети брутално. Станимир Тренчев не отсъди явна дузпа за ОФК Несебър. И това е само една от ситуациите, в които нашият отбор е ощетен. Бащата на същия твърди, че е най-богатият съдия в България. Същевременно, в съдийските среди се говори, че това е най-слабият рефер, без никакви качества. Докога ще има бедни и богати, а не можещи и неможещи? Докога неговият баща ще звъни по телефоните, за да го бута за сметка на други, по-кадърни момчета.

Станимир Тренчев

Г-н Тодоров, искрено вярваме, че при Вас това не може да се случи. Вярваме, че сте човек с висок морал и достойнство. Също така искаме да вярваме, че въпросният съдия е получил наряд като ВАР за идния кръг от Първа лига поради инцидентно недоглеждане и е следствие на факта, че назначенията са били направени преди ние да изпратим записа от двубоя ни с Лудогорец II, като за забавянето вината е изцяло наша. На въпросното видео явно се вижда, че арбитърът ни ощетява. Искаме да вярваме, че това не е своеобразна награда за това, че ни е ощетил. Този съдия се е провалил. Той е наказан да не свири в Първа лига. Той доказа, че е в професионалния футбол единствено, защото е бутан от роднински връзки. Докога ще продължава това?

Едва ли някой вярва, че Станимир Тренчев има качества за съдия в професионалния футбол! Според нас, той многократно е доказал с грешките, които допуска във всеки ръководен от него мач, че е един от най-слабите съдии в Първа и Втора лига. Всички знаят, че този съдия е връзкар и бутан през годините.

Как е възможно в последните 5 мача, в които Общински футболен клуб Несебър е явно ощетен, съдиите да получават оценки от 8,5? И чак след разглеждане на запис от срещите оценките им да бъдат намалявани. В тази връзка искаме да попитаме дали са нужни съдийски наблюдатели на мачовете, след като те не виждат в реално време грешките на арбитрите. Това не е ли обвързаност между съдийски наблюдатели и съдии? Докога ще продължава това нещо? Нужни ли са тези съдийски наблюадтели, след като по време на срещите или не виждат никакви грешки, или са обвързани, или след мачовете някой им звъни и ги моли да повишават оценките. Оценката на Станимир Тренчев след мача ОФК Несебър – ПФК Лудогорец II Разград кога беше написана от съдийския наблюдател? Преди двубоя или след него? Когато Станимир Тренчев вечеря със съдийския наблюдател на заведение в Слънчев бряг, или някъде по магистралата, когато баща му е звънял на някого, за да му помогне за пореден път и да му бъде завишена оценката.

ОФК Несебър беше ощетен в 5 мача от 10 кръга. Съдиите бяха наказани след 4 от тях. ОФК Несебър показа морал и достойнство, защото вярва във Вас и поверената Ви Съдийската комисия, г-н Тодоров. Вярваме, че тези грешки са случайни, но ОФК Несебър не може да си затвори очите за един съдия, който дойде, държа се нагло и ни "отряза главата". Убедени сме, че Станимир Тренчев е с качества, които са несъвместими с професионалния футбол. Заявяваме категоричното си желание този рефер повече да не свири в професионалния футбол, защото сме убедени, че той ще прави още по-големи грешки в още по-важни мачове. Двубоят ни срещу Лудогорец II беше един от най-важните за нас и беше пратен съдия с най-меко казано съмнителни качества, който всички Вие от Съдийската комисия, убедени сме, че знаете, че няма ниво и е бутан през годините – с връзки, звънене по телефоните... Ние сме клуб с морал и достойнство. Знаете, че ние сме клубът с най-малък бюджет във Втора лига, с най-ниските заплати. За сметка на това, винаги сме били коректни към всички – към футболисти, към БФС, към всяка една институция. Затова и искаме да се отнасят към нас по същия начин.

Аларамираме още веднъж, че според нас има обвързаност между съдии и съдийски наблюдатели. Оценките постоянно се завишават, съдиите винаги са невинни, в техните очи никога няма грешки. Не може целият стадион да видя дузпа в полза на Несебър по време на мача срещу Лудогопрец II, дори и директор в БФС, а самият съдийски наблюдател – Радослав Станев – да не я види и да пише оценка на рефера 8,5. За нас това е или обвързаност, или некомпетентност.

Г-н Тодоров, искаме още веднъж да подчертаем, че ОФК Несебър Ви има пълно доверие – както на Вас, така и на поверената Ви Съдийска комисия. На 15 март ОФК Несебър гласува за промяна в българския футбол, за по-доброто му бъдеще. Съдийството и отсъжданията на реферите са едно от основополагащите неща, за да се подобри у нас най-популярният и обичан спорт. Вярваме, че във Ваше лице родното съдийство може да се превърне във фактора, който да изведе футбола ни на много по-високо ниво."

В този контекст ето и всички промени в Съдийската комисия на БФС, обявени преди седмица.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес