Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Признавам си, виновен съм": Херо с интересна история от бенефиса на Стоичков за България

10 юни 2024, 14:28 часа • 1303 прочитания

Българският треньор Димитър Димитров си спомни за 40-годишния си юбилей, когато бе начело на националния ни отбор. През 1999-а "лъвовете" завършиха 1:1 срещу Англия в европейска квалификация. Двубоят бе и бенефис на легендата Христо Стоичков. Херо разказа как в деня преди срещата непозволено е изгледал тренировката на съперника. Така специалистът е научил състава и схемата на Кевин Кигън.

Херо разучил англичаните нелегално

"Качих се предния ден на стадиона против правилата и гледах цялата тактическа тренировка. Не знам как минах през офицерите им по сигурността, но беше забранено. Признавам си, виновен съм и се извинявам на Кевин Кигън, който тогава водеше Англия. И знаех състава, схемата на игра, че ще играят с двама централни напатели. В първия им мач треньор им беше Глен Ходъл", заяви Димитров в интервю за "Тема спорт".

ОЩЕ: По повод 30 години САЩ 94 и "Златна топка": Задава се футболна одисея в Обзор

ВАР-ът на Actualno

"Все пак не съм Ален Делон": Херо в типичния си стил

"Тогава стадионите се пълнеха. 20 хиляди вътре и още не знам колко желаещи без билети отвън. Имах двегодишен договор за национален селекционер, но за трети или четвърти път ми се обадиха от Левски. И си казах – ами те повече няма да ме потърсят, все пак не съм Ален Делон. И сега от дистанцията на времето, ако се обърна назад, щеше да е пропуск да не съм водил отбора, на който симпатизирам", смята той.

Смяната на поколенията при Димитър Димитров

"Сега има някакво разводняване. Англичаните в момента имат хора за 3-4 национални отбора и постоянно правят някакви ротации. А тогава имаха 7-8 човека, които не се вадеха от състава. Но не съм се замислял, че сега наистина не е така. При мен започна смяна на поколенията, дебют направиха Стилиян Петров, Мартин Петров, Бербатов, Гошо Пеев, Илиян Стоянов, доста хора. И нямаше изразен състав. Но имаше избор, беше трудно от 30 човека да отсееш 18. Някои хора незаслужено оставаха извън списъка. Имаше по-добри, по-изразени футболисти, играеха в силни европейски отбори. Стилиян не бе основен футболист в ЦСКА, но играеше в младежкия отбор и аз го качих горе", припомня Херо.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Четирите легенди, вкарали по 4 гола във Вечното дерби (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес