Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": От снукър с Рони О'Съливан до футбол в Гигант Съединение (ВИДЕО)

20 май 2024, 07:00 часа • 5741 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Историята помни велики личности, които са ставали шампиони в няколко спорта. Легендарният защитник на националния ни отбор и Славия Александър Шаламанов е състезател по ски и има две републикански титли в слалома и гигантския слалом, както и участие на Зимните олимпийски игри в Скуо Валей’60. С подобна съдба може да се похвали и Симеон Райков.

Най-добрият снукър играч сред футболистите: Симеон Райков

Роденият в Пловдив българин ще бъде запомнен от спортните почитатели у нас като футболист на Левски, Локомотив Пловдив и Черно море. С "моряците" той дори става носител на Купата на страната през сезон 2014-2015. Райков се подвизаваше като крило. Неговата бързина, дрибъл, хубави центрирания и силни изстрели с ляв крак затрудняваха изключително много противниците.

Републикански шампион и съотборник на Рони О’Съливан

Преди да започне да твори на зеления килим обаче, пловдивчанинът постига сериозни успехи в друг спорт. Той стартира футболната си кариера като републикански шампион по снукър. Симеон Райков дори е имал честта да изиграе един фрейм заедно с величието Рони О’Съливан. Двамата обаче губят в мача на двойки от съперниците си Джак Лисовски и Димитър Механджийски.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Как Гунди и Левски опозориха ЦСКА с паметното 7:2 (ВИДЕО)

Възраждане на футболната кариера

Любовта към футбола подтиква Райков да остави на заден план снукъра. Юношата на Локомотив Пловдив е съчетавал двата спорта, когато е играл за Спартак Пловдив, Сливен и Ботев Враца. На два пъти бързоногото крило се е отказвало от футбола, но в тима на "зелените лъвове" възражда кариерата си под ръководството на Сашо Ангелов.

Симеон Райков е носител на Купата на България с Черно море

Трансферът в Левски е причината Райков да приоритизира футбола. След един неособено запомнящ се сезон в "синия" клуб фланговият състезател преминава в Черно море. Той защитава още цветове на Черноморец Бургас и Локомотив Пловдив. Най-силните му изяви са в период 2014-2016 година с "моряците", когато записва 58 мача и вкарва 15 гола. С варненци пловдивчанинът става носител на Купата на България, както и на Суперкупата.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Кървавият гол - звездният миг на Гонзо в битката с Бербатов

От Левски до Гигант Съединение

Кариерата му продължава с трансфер в Рода през зимата на 2017-а. Само 4 месеца по-късно Райков е отстранен от нидерландския клуб и се завръща при "смърфовете", а накрая попада в редиците на третодивизионния Гигант Съединение. Приключвайки с професионалния футбол, Симеон решава да възроди детската си страст - снукъра. Той се включва в различни турнири у нас. 

Обратно към снукъра

При едно от участията си през 2021 година Симеон Райков заяви: "От 12 или 13 години не съм играл сериозно снукър. Основно заради футболната ми кариера, но приключих с футбола и сега съживявам тази ми страст. Снукърът има доста общо с футбола, но най-важното е психиката - да си спокоен във важните моменти. Ще е интересно да се изправя срещу най-добрите играчи у нас в снукъра, но не смятам, че съм на тяхното ниво, поне засега".

Симеон Райков е пример за съчетаване на два спорта. Той беше острие на терена и трудно ще бъде забравен от родните запалянковци, но дали не е сгрешил изоставяйки снукъра за сметка на прогнилата ни футболна система, изпълнена с черно тото и коруция?

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Четирите легенди, вкарали по 4 гола във Вечното дерби (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес