Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Как Гунди и Левски опозориха ЦСКА с паметното 7:2 (ВИДЕО)

22 април 2024, 07:00 часа • 8872 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

7:1 - резултат, който феновете на ЦСКА искат да заличат от съзнанието си, докато тези на Левски не спират да им го припомнят. С повод и без повод. Това е най-голямата регистрирана победа във Вечното дерби, която се случва през 1994 година. Освен този рекорден успех обаче, "сините" могат да се гордеят и с едно паметно 7:2 от 1968-ма...

Разгромът на Левски над ЦСКА със 7:2 от 1968 година

За мнозина разгромният успех със 7:2 от 1968 година е и най-великата победа на "сините" над вечния враг. По-велика дори от онова 7:1, което и до днес феновете на Левски не спират да скандират към "червените" привърженици. А величието на тази победа от 1968-ма се състои в това, че никой не очаква Левски дори да победи ЦСКА, камо ли да го разгроми по такъв начин...

Георги Аспарухов – Гунди

ЦСКА е без загуба в 11 мача, Петър Жеков не спира да бележи

Вечното дерби от есента на 1968 година заварва ЦСКА на върха в класирането с 10 победи и 1 равенство в първите си 11 мача. "Червените" тъкмо са се подсилили с голмайстора на Берое Петър Жеков (в този сезон той вкарва 36 гола в А група) и изглежда така сякаш няма какво да ги спре По това време Левски вече има две загуби и е трети в класирането.

От върха обаче се пада най-болезнено. В лагера на ЦСКА цари надменност, а всички играчи са убедени, че ще спечелят с лекота срещу "сините". "Въобразихме си, че победата ни срещу тях е в кърпа вързана. Проявихме прекалено самочувствие, което ни изяде главите. Червената лампичка трябваше да ни светне още на обяд, когато неколцина закъсняха за разбора", спомня си Аспарух Никодимов в автобиографията си "С ЦСКА в сърцето".

Левски громи непобедимия ЦСКА пред 55 000 зрители

На 17 ноември двата тима излизат на стадион "Васил Левски" пред 55 000 зрители. Дъждовната вечер започва с "гол от съблекалнята" за ЦСКА, като нищо не предвещава, че ще последва "дъжд" от голове във вратата на "червените". Попадението е на името на Петър Жеков. До средата на полувремето обаче играчите на ЦСКА се отпускат и Левски прави пълен обрат: точни са Георги Аспарухов – Гунди и Сашо Костов.

ЦСКА е в шок и се хвърля безразсъдно в предни позиции. А Левски това и чака: само минута по-късно вкарва трети гол чрез Янко Кирилов. В 45-ата минута Борислав Богданов прави 4:1, а след това Кирилов вкарва и втори гол, отбелязан в 56'. Георги Аспарухов прави вечерта за "червените" още по-кошмарна с нови две попадения, за да оформи своя хеттрик в мача.

Никола Котков

Сашо Костов се майтапи на гърба на вечния враг

Цветан Атанасов от ЦСКА успява да отбележи почетно второ попадение в 89-ата минута, но резултатът си остава все така срамен - 2:7 в полза на вечния враг и първа загуба през сезона. Освен отличното представяне на Гунди и Янко Кирилов, които вкарват общо 5 гола, похвали получава и защитникът Иван Вуцов, който слага в малкия си джоб бъдещия голмайстор на шампионата Петър Жеков.

Не закъсняват и майтапите по адрес на "червените", и то още по време на самия двубой. При резултат 6:1 Сашо Костов се приближил до Атанасов от ЦСКА и му казал: "Цецо, нали ти беше най-бързият от вашия отбор? Тичай до "Армията" да донесеш вашето табло, че това вече свършва". Пак Костов казва следното за двата гола на ЦСКА: "Това беше нарочно. Първият им го пуснахме, за да видим колко от техните са дошли на стадиона. А последния - за да се разбере колко са останали".

В края на сезона ЦСКА все пак става шампион, детронирайки Левски, а Петър Жеков завършва кампанията с невероятните 36 гола - с 14 повече от втория Гунди. Загубата от "сините" на 17 ноември 1968 г. обаче остава като една от най-болезнените в историята на "армейците". А с това и като една от най-любимите на феновете на Левски, наред с онова 7:1 отпреди 30 години...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Полет към една мечта!

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес