Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отчаян щурм в търсене на невероятния бараж

15 октомври 2013, 00:01 часа • 32966 прочитания

Вероятността България да достигне до бараж за класиране на Световното първенство е минимална. Но е факт, че съществува – при това преди последния мач от нашата квалификационна група B. В него излизаме на стадион "Васил Левски" срещу Чехия, от 21:15 часа българско време.

Какво накратко е положението – освен, че трябва да победим в домакинството на Чехия с поне три гола разлика, трябва да се надяваме и на благоприятен развой в група E на европейската квалификационна зона, евентуално може и на група D, макар че там благоприятният за нас развой звучи като научна фантастика (вижте тук).

Мачът с чехите се очертава като много труден както заради статистиката, така и заради някои липси в нашия състав. Срещу Армения две от основните единици в отбора – Светослав Дяков и Николай Бодуров, получиха червени картони и няма да могат да играят. Да се намерят заместници и на двамата няма да е лесно и безболезнено – Бодуров най-вероятно ще бъде сменен от съотборника си в „Литекс” Илия Миланов, който няма кой знае какъв международен опит или евентуално Павел Виданов, докато Дяков вероятно ще бъде заменен от с по-офанзивни функции – или Христо Златински, или натурализирания бразилец Маркиньос.

В мачовете с Чехия нямаме особено приятни спомени – в последните четири срещи между двата отбора ние дори не сме вкарали гол, а сега ни трябват поне три. В тези четири мача имаме само едно равенство – 0:0 в Прага от първия мач между двата отбора в тази квалификационна кампания. Иначе неприятни спомени срещу Чехия колкото щеш – например 6:0 от 6 октомври, 2001 година в квалификациите за Световното първенство в Япония и Южна Корея.

В защита

Безспорно проблемите за нашата защита, с които Любослав Пенев трябва да се справя, са Томаш Росицки, Томаш Хюбшман и Либор Козак. Росицки игра в първия мач срещу нас като резерва, тъй като се завръщаше след контузия. Сега Росицки отново имаше проблем със сухожилие и е изиграл само 4 мача за „Арсенал” от началото на сезона. Предвид липсата на Дяков България няма подходящ халф, който да сложи за пазач на Росицки, освен евентуално Симеон Славчев – но това би било голям риск, отново поради малкия опит на Славчев в такива мачове.

В атака

Най-голямото затруднение пред нашите нападатели безспорно ще е вратарят на „Челси” Петер Чех. Затова и Любо Пенев не може да си позволи да започне без чист централен нападател. А в момента най-подходящ за тази роля изглежда таранът на „Берое” Венци Христов. Димитър Рангелов също е опция, а защо не Пенев да почне и с двамата, като зад гърба им да постави Ивелин Попов и Георги Миланов. Миланов има известни проблеми в колената, но най-вероятно ще играе. И дано да е на линия, защото ни трябват голове.

Прогноза

Победа с три гола разлика за нас изглежда мисия невъзможна, защото освен срещу Малта, ние не сме вкарвали в тези квалификации толкова голове в един мач. Плюс е, че Чехия не играе за нищо – дори победа за тях и провал на Дания срещу Малта няма да им стигне за бараж. Затова победата за нас е задължителна, не само и защото ни трябва, а заради обективната ситуация.

1-ца, ъндър

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес