Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият шеф в Ботев: Ако трябва ще чакаме 10 години

26 март 2014, 12:44 часа • 7144 прочитания

В последните години около Ботев (Пловдив) се случват само хубави неща. Босът на "канарчетата" Цветан Василев построи ултрамодерна база, вдига и стадион бижу. В първия тим се изливат огромни за родните стандарти средства. Някои слаби резултати на Ботев обаче внесоха напрежение в лагера на пловдивчани. Стигна се до избирането на бизнесмена Иван Джиджев за председател на Съвета на директорите на Ботев. Новият силен човек в клуба е изключително ерудиран. Джиджев има над двадесет години опит в управлението, както в държавната администрация, така и в сферата на бизнеса. Доскорошният президент на баскетболния Левски говори пред "Стандарт".

- Г-н Джиджев, кое е нещото, което ви накара да приемете поста председател на Съвета на директорите на Ботев?

Това за мен е поредният важен проект, с който се захващам. Разбира се, като казвам пореден, не означава, че ще го развивам между другото. Напротив - вече съм отдаден на Ботев и се надявам дългосрочният план на развитие да доведе до добри времена за клуба. И още нещо, все пак става дума за Пловдив - моя роден град. Няма как да не се вълнувам, защото се връщам към корените си. Феновете на Ботев са най-ревностните в България и това също ме радва и ме прави оптимист за проекта, който е уникален.

- В този ред на мисли - ще се пренесете ли да живеете в Пловдив или ще съблюдавате и ръководите процесите в клуба от разстояние?

Няма да имам физическата възможност да бъда постоянно под тепетата. Захванал съм се и с голям проект в Сърбия, който изисква чести пътувания до нашата съседка. При всички положения обаче имам опит, който ще ми позволи да съм постоянно в час със събитията в Ботев.

- Запознахте ли се вече в детайли със случващото се в "жълто-черния" клуб и с хората под вас в йерархията?

В този момент съм в Коматево (б. р. - интервюто е взето вчера). Провеждам срещи с всички хора, заети в структурното управление. Преди това детайлно прочетох и се запознах с всички нормативни документи. Старая се бързо да навляза, за да мога да взема най-адекватните решения.

- Кои са първите 3 неща, които е наложително да се свършат в организационен план?

Вижте, най-важното е да се направят промени в структурата, които да се отразят благоприятно на Ботев. Нямам предвид персонални, а чисто организационни. Работим върху стратегически точки, чието изпълнение да бъде гонено. Не е някаква тайна, че в колектива има напрежение. Именно това ме накара да въведа писмена регулация. Правила, които ще държа да се спазват стриктно.

- Към какво сте настроен да проявявате търпение и с какво не бихте направили компромис?

Търпение бих проявил към необмислено допуснати грешки, които са плод на желанието за развитие. А това, което не бих търпял и към което ще бъда наистина безкомпромисен, е злоупотребата с информация, с нелоялност към клуба и умишлено нанесена вреда на Ботев.

- Както казахте и вие, проектът "Ботев" е дългосрочен. Значи ли това, че и догодина титлата не е в графата "задължителни"?

За мен един дългосрочен проект се изпълнява в рамките на 7 до 10 години. Така че няма как титлата да е задължителна и да е самоцел. Важното е проектът да търпи постоянно развитие и да върви нагоре. В един момент титли и купи ще са на дневен ред
Нека обаче се придържаме към плавния прогрес.

- Ще се вслушвате ли в мнението на феновете или по-скоро ще взимате решенията самостоятелно?

В началото споменах, че феновете на Ботев са най-верните и ревностните в България. За мен ключовата дума тук е - баланс. Естествено, че ще взимаме предвид мнението на публиката. Но не феновете са мажоритарен собственик на акции, а Цветан Василев. Мога да обещая, че решенията ще се взимат в името на добруването на "Ботев".

- Има ли опасност собственикът г-н Цветан Василев да се обиди на някои скандали около Ботев и образно казано да спре кранчето?

Не мисля, че има подобна опасност. Аз работя с Цветан Василев над 10 години. Това не е първата ни допирна точка. Така че съм наясно колко сериозен човек е той. Не биха го отказали временни трудности. Напротив - заедно сме устремени към това проектът Ботев да бъде успешен. Това обаче не означава, че Василев би приел перманентно вмешателство на всякакви елементи в клуба.

- Стадион "Христо Ботев" се строи с бързи темпове, вие следите ли случващото се на Колежа и кога ще бъде готов той?

Планирано е стадионът да е готов през април догодина. Следя случващото се на него, но не в детайли. По-скоро като пловдивчанин, израснал съм на 100 метра от "Христо Ботев"

- Има ли нещо в структурата на управление на баскетболен клуб Левски, което искате да видите или да внесете и под тепетата?

Не. По-скоро държа на седмичния режим на работа какъвто имаше и в баскетболния клуб.

- А ще продължите ли да посещавате мачове на баскетболния отбор?

Разбира се. Когато имам възможност, ще го правя.

- Каква роля отреждате на школата на "Ботев" и приоритетна ли е тя за вас?

Всички виждат и знаят, че Ботев вече притежава най-модерната база в България. Иначе казано, ние не само на думи се грижим за "жълто-черното" поколение, идващо отдолу. Младежите имат всички най-добри и качествени условия, за да се подготвят. Точно заради ДЮШ е изграден "Футболен комплекс "Ботев 1912".

- Бихте ли се съветвали с вашия предшественик Юли Попов?

При всички положения бих се съветвал с него. А и не само. Който ме познава, знае, че съм човек, който е отворен и изслушва. Мога да кажа, че за мен от първостепенно значение е експертизата. Всеки, който е готов да помогне на Ботев, би бил приет на драго сърце.

- Мъри Стоилов има ли картбланш за работа и през следващия сезон?

Договорът на Станимир Стоилов е до 2015 година. Работим по план. В края на настоящия сезон ще бъде изготвен анализ. На тази база ще се решава какво ще се случва занапред. Треньорът Стоилов има доверието ми, както и това на собственика.

- Кой ви е любимият играч на Ботев?

Преди малко стана дума и си припомнихме за прекрасните изпълнения на Динко Дерменджиев с екипа на Ботев. Аз съм израснал точно по времето, когато Чико властваше по терените.

- Ще посещавате ли често мачовете на Ботев?

Винаги, щом мога, ще бъда близо до отбора по стадионите. Когато пък ме няма, задължително ще изпращам свой заместник.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес