Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не Стоичков или Бербатов, България (почти) няма дори един Гонзо

17 октомври 2024, 07:15 часа • 2762 прочитания

Срам! Трагедия! Едно голямо нищо! - така може да опишем представянето на националния отбор по футбол на България срещу Северна Ирландия при катастрофалната загуба с 0:5 в четвърти мач от груповата фаза на Лигата на нациите. Именно тези думи бяха изречени и в студиото на БНТ след срещата.

Че България няма Стоичков и Бербатов - ясно, но няма дори и Гонзо

Разочаровани от видяното, гостите в обществената телевизия - Владимир Стоянов, Валери Божинов и Станислав Ангелов, коментираха оставените празни пространства от "лъвовете" и изложиха тезата, че Илиан Илиев е изневерил на себе си, като е изпратил повиквателни към футболисти, които не играят редовно за отборите си. Божинов дори предложи на националния селекционер при следващия лагер да заведе "трикольорите" да гледат филма "Гунди-легенда за любовта".

България

Водещият Илиян Енев пък заяви, че България няма играч като Димитър Бербатов или Христо Стоичков, който да поведе отбора и да направи разликата срещу Северна Ирландия. Последва логичният отговор, че съперникът също не разполага с подобни звезди. Твърдението на журналиста обаче само по себе си е вярно, но може да бъде още по-крайно. България няма дори един Гонзо!

ОЩЕ: Бойко Величков постави важни въпроси след резила срещу Северна Ирландия

Според Илиан Енев България няма футболист като Димитър Бербатов или Христо Стоичков, който да направи разликата срещу Северна Ирландия. Ето я причината да паднем с 0:5 днес. 😅 - Таш

Posted by FootballStorycast on Tuesday, October 15, 2024

Е, хубаво - бой, бой, ама трябва и футбол

Факт е, че Илиев не разчита на ярка изразена фигура от ранга на Стоичков и Бербатов. Липсва еталонът за подражание - онзи, от чиято кариера по-младите да се учат и вдъхновяват. Ако разгледаме чисто футболния елемент, Камата и бившият нападател на Манчестър Юнайтед са в топ 3 на голмайсторите на България за всички времена. А сега категорично нямаме такъв класен реализатор.

Нужно е да отбележим, че атакуващите състезатели трябва да бъдат захранвани от халфовете с хубави извеждащи подавания, което рядко се случва при "лъвовете". Сякаш полузащитниците ни са по-заети с т.н. "сбиване". Е, хубаво - бой, бой, ама трябва и футбол, защото иначе Северна Ирландия ти вкарва пет парчета, а после ти се налага да поемаш чужда вина.

Кирил Десподов + Ивайло Чочев = (почти)

От настоящата родна селекция най-много попадения е отбелязал Кирил Десподов - 15, които му отреждат 15-ото място в същата класация. Ивайло Чочев е 74-и с четири. Най-нормалното нещо е да очакваме именно капитанът да наказва противниците ни. Само че той дори не играе редовно като титуляр за своя клуб - ПАОК, подобно на Чочев в Лудогорец. Това им пречи да покажат пълния си потенциал с националната фланелка, но сухата статистика налага да се сложи "(почти)" в заглавие.

ВАР-ът на Actualno

Само Десподов, който не е титуляр в ПАОК, е пред Гонзо

Да, както сигурно се досетихте, Десподов е единственият от последните избраници на Илиан Илиев, който е пред Георги Иванов във вечната голмайсторска листа на страната ни. Гонзо блести с "внушителните" 4 попадения - с колкото може да се похвали Ивайло Чочев. Бившият нападател на Левски има скромна кариера за "трикольорите". Един от четирите пъти, в които съдбата му се усмихва, е именно при гостуване на Северна Ирландия.

Освен по статистически показатели, в редиците на България липсват характери като футболиста Иванов. Иначе Гонзо го имаме и сега, но другаде в структурата. Само времето ще покаже в коя роля е бил по-добър. "Кота 4 гола" не е много висока - също като амбициите на редовия фен на "лъвовете". Ето защо ще завършим със следното пожелание към г-н Георги Иванов:

Дано България отбележи 4 попадения на големи форуми при Вашето управление на Българския футболен съюз!

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес