Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР министърът: Полицията не може да спре хулигани да ходят на стадиона, нарушавали им се правата

23 октомври 2019, 08:51 часа • 4157 прочитания

Не приемам определението, че България е расистка държава. Това изрично подчерта вътрешният министър Младен Маринов във връзка с расисткия скандал на мача България – Англия.

"Не можете предварително да ограничите правата на който и да било, по подозрение, че ние го знаем и той имал някакви прояви – нали сме демократична държава", каза пред Нова телевизия Маринов, според който влизане на полицията в сектора щяло да доведе до коментари за полицейско насилие, а МВР щяло да влезе, ако имало опасност за живота и здравето на хора. Попитан дали преди мач не може МВР да предупреди например фенската фракция на "Левски" "София – Запад", той отвърна, че се поддържа контакт. "МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, на Запад е така", продължи Маринов с оправданията, като си припомни как по времето на комунистическия строй всеки слушал полицията и едва ли не ѝ козирувал.

На въпрос дали част от провокаторите са влезли на стадиона като стюарди, отговорът беше: "Всички лица, които са били с елечета, са били в някакво качество там".

Същевременно Маринов увери, че не приема поведението на едно конкретно малцинство и увери, че била направена "съответната подготовка" и резултатите го доказвали. На директен въпрос защо нямаше превенция и защо провокаторите не бяха арестувани още на стадиона, отговорът беше, че 27 души са арестувани, трима са съдени за хулиганство, а на другите са с административни санкции, включително някои със забрана да ходят на мач за 1 година, някои и повече.

"Дайте да спрем с това нещо – докато разчитаме на контрола на МВР, ние губим превенцията и поведението на зрителите не защото МВР ги гледа и ще ги накаже, а защото има закон, който трябва да се спазва. Ако вървим в посока да има контрол и на всеки един да има полицай, няма да постигнем нищо", продължи Маринов, според които това било състезание без край. И не призна, че въпросните провокатори се ползват за политически контрапротести, като по-важното е, че вътрешният министър наблегна, че няма да прави проверка кой на какви протести ходи.

Припомнете си с ВИДЕО какво стана на мача България - Англия!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес