Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марио Жардел: Двукратен носител на "Златната обувка", но трагичен в България

31 декември 2023, 16:00 часа • 7352 прочитания

Българското първенство няма реноме на привлекателна дестинация за класни чуждестранни футболисти. Дори напротив! Много често легионерите по родните терени са "втора" (ако не и "трета") ръка играчи. Към коя категория спада следващият случай, преценката оставяме на уважаемия читател.

Легендата Марио Жардел се изложи в България

Марио Жардел е двукратен носител на "Златната обувка", голмайстор на Шампионска лига и Копа Либертадорес. Прави истински фурор в португалската елитна дивизия с екипите на Порто и Спортинг Лисабон. Неколкократният топ реализатор и първенец в родината на Кристиано Роналдо обаче не успя да демонстрира и частица от своята класа в Първа лига.

ОЩЕ: С какво ще запомним БФС през 2023-та: Наглост, кървав протест и изпросена оставка

Слабо начало за бразилеца по родните терени

През юни 2010-а 36-годишният Жардел е трансфериран в Черно море. Той вече е наддал сериозно килограми, а и години наред се е борил със зависимостта към наркотиците. Дебютира във втория кръг срещу Локомотив Пловдив като записва едва 8 минути. В следващия кръг срещу Академик получава повече шанс - 26 минути игра. Въпреки това отново нищо кой знае колко запомнящо се. В мачовете с ЦСКА, Черноморец и Видима-Раковски Супер Марио въобще не се появява на терена.

ВАР-ът на Actualno

Най-силният момент на Жардел с екипа на Черно море

В двубоите с Левски, Сливен и Славия нападателят играе кратко време на зеления килим, като отново влиза от скамейката. Дългоочакваният момент настъпва в сблъсъка срещу Локомотив София. "Моряците" постигат минимална домакинска победа с 1:0, а в герой за тях се превръща именно Жардел, който реализира единственото попадение в срещата.

Бърза раздяла

И дотук. Някогашният именит голмайстор не прави нищо повече за варненци. Още в края на ноември пък заявява, желае да разтрогне с клуба, а аргументът му е, че "в България скоро температурите ще паднат до 30 градуса под нулата". Авантюрата приключва безславно и за двете страни, но пък Черно море записва името си в историята като един от малкото клубове, в които е играл носител на "Златната обувка".

ОЩЕ: Левски 2023: Обединението невъзможно - сериал с два сезона!

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес