Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейско първенство по футбол: Магьосникът Христо Бонев

05 юни 2016, 17:35 часа • 3329 прочитания

Достойно представяне – със сигурност това словосъчетание предизвиква пристъпи на гадене сред мнозина футболни фенове, но това е точното определение за представянето на България на Европейското първенство по футбол през 1972 година.

В квалификациите за първенството националният ни отбор е в една група с Унгария, Франция и Норвегия. Завършваме на второ място, като изпреварваме Франция, но злощастно домакинство равенство с Норвегия ни попречва да мечтаем за нещо повече.

В тези квалификации, според Actualno.com и Sportlive.bg, се отличава легендата на Локомотив Пловдив Христо Бонев. Известният с прякора си Зума футболист един от най-знаменитите атакуващи полузащитници, които е имала България. В националния отбор на България дебютира на 22 март 1967 г. срещу ФРГ, а последният му мач е на 25 април 1979 година срещу Аржентина 1:2 в Буенос Айрес, като вкарва гола за нашите. Общо има 98 мача за националния отбор, което е второ постижение след това на Борислав Михайлов и 48 гола, 42 пъти е капитан. Участва на Световно първенство 1970 година в Мексико (играе в 3 мача и вкарва гол срещу Перу) и на Световно първенство 1974 във ФРГ (играе в 3 мача и вкарва гол срещу Уругвай ). Най-добър футболист на България през 1969, 1972 и 1973 година. Носител на отличие за индивидуално спортсменство през 1976 г. Заслужил майстор на спорта от 1967 година.

Прякорът на Бонев е даден от брат му – защото като малък бил много палаво дете и непрекъснато „бръмчал” насам-натам, като бръмбарчето Зум. Бонев е доста близък с друга голяма легенда на българския футбол – Георги Аспарухов. Зума е и първият български футболист, който играе зад граница по времето на комунизма – за гръцкия АЕК. Това става, след като БКП не позволява трансфер в далеч по-добри отбори, но офертите идват по-рано в кариерата на Бонев – например от Ювентус през 1972 година.

Под ръководството на Христо Бонев България игра за последно на световно първенство – през 1998 година. Тогава Бонев се скара с Христо Стоичков, като Камата първо го нарече „Г-н Никой”, но преди първенството се стигна до извинение – с голям букет цветя.

Кой е грабва титлата на Второто европейско първенство по футбол - научете в архивите на Sportlive.bg за историята на Европейското първенство по футбол през 1972 година!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес