Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейско първенство по футбол: България се гордее с един от най-резултатните защитници в света

06 юни 2016, 10:14 часа • 2359 прочитания

С европейското първенство през 1976 година започва една поредица от три шампионата на Стария континент, в които България няма с какво толкова да се гордее. Дори в тези трудни времена обаче в националния отбор има футболист, за които си заслужава да говорим и които са дали много на футбола ни.

Такова име е стоперът ни Божил Колев, който тръгва за професионалния футбол от „Черно море”, но блести най-ярко със състава на ЦСКА. Той е петкратен шампион на България и има 74 гола в 373 мача в „А” група. В националния отбор записва 60 мача и 8 гола. Футболист номер 1 на Варна за XX век.

Колев има уникален усет към гола – още като ученик вкарва в един мач 8 гола. Защитникът е човекът, преодолял два пъти от бялата точка легендарния германски вратар Сеп Майер. Единият от тези случаи е точно в квалификациите за Евро’1976, когато правим 1:1 със световния и европейски шампион ФРГ като домакин. "Беше страхотно напрежение. Първият път застанах на точката за дузпата срещу Майер по време на евроквалификацията срещу Германия в София. Проливен дъжд, тежък терен, немците ни водеха с 1:0. Викам си - изтървеш ли дузпата, знаеш какво те чака... Вкарах и мачът завърши 1:1”, спомня си Колев. В групата завършваме обаче трети, след германците и гърците. Към Колев е имало интерес от Бенфика, но в онези времена БКП не позволява трансфери на българи зад граница.

Колев е в много близки отношения с Христо Бонев и с Димитър Пенев. Той е помощник на Зума в националния отбор и извежда заедно с Бонев България до финалите на световното първенство във Франция. Божил Колев води ЦСКА и през 1994 година, когато армейците победиха Ювентус на Раванели и Дел Пиеро с 3:2 в София, но по-късно победата е анулирана заради нередовна картотека на Петър Михтарски.

Дузпите, които и Божил Колев така майсторски бележи, са основният белег на Евро 1976. Чие име обаче остава да блести най-ярко точно в историята на единадесетметровите наказателни удари - научете в архивите на Sportlive.bg за историята на Европейското първенство по футбол през 1976 година!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес