Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата с ключов ход за "Герена", който може да спаси Левски

12 януари 2023, 12:44 часа • 5050 прочитания

Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта, задвижи процедура по възлагането на концесия на стадиона на Левски - "Георги Аспарухов". Със заповед на спортния министър Весела Лечева се създава комисия, която да изготви проект за концесията на спортния комплекс.

Тази процедура е от голямо значение за бъдещето на футболния клуб Левски и потенциалните инвеститори в клуба, тъй като те се надяват на по-дългосрочна концесия на стадиона. Както е известно, "сините" са на финалната права за сделката по придобиването на клуба от Драган Шолак и Sport Republic.

Дългосрочна концесия на стадион "Георги Аспарухов" може да помогне на Левски в преговорите за придобиването на клуба, което пък от своя страна ще избави "сините" от финансов колапс, какъвто продължава да е на дневен ред заради задълженията към НАП.

Левски се намира в утежнена финансова ситуация от близо три години след оттеглянето на благодетеля си Васил Божков. Управлението на клуба бе поето от легендата Наско Сираков, който стана мажоритарен собственик, за да измъкне любимия си отбор от фалит.

Ето какво съобщиха от Министерството на младежта и спорта:

"Със заповед на министър Весела Лечева от 12 януари 2023 г. Министерството на младежта и спорта с участието на Областна администрация на област София създава комисия, която да изготви проект на предложение до министъра на младежта и спорта за възлагане на концесия на обект „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, гр. София.

Комисията трябва да организира и проведе подготвителни действия, регламентирани в Закона за концесиите, включително проекти на обявления за откриване на процедура и на документация за концесията. При провеждането на подготвителните действия по Закона за концесиите комисията трябва да изготви и представи на министъра на младежта и спорта необходимата проектна документация за възлагане по реда на Закона за обществените поръчки, изготвянето на правен, технически и финансово-икономически анализ на концесията.

Проектът за концесия на обект „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, гр. София, е включен в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021-2027 г. Той е одобрен от Министерския съвет на 17 февруари 2021 г."

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес