Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България пропусна дузпа и куп положения, за да загуби срещу 10 от Черна гора (ВИДЕО)

10 септември 2023, 21:01 часа • 6325 прочитания

Националният отбор на България допусна поражение с 1:2 при гостуването си на Черна гора в инфарктен сблъсък от петия кръг на квалификациите за Евро 2024. Стефан Савич откри резултата в края на първата част. В 60-ата минута Кирил Десподов пропусна от дузпа, отсъдена за нарушение на Игор Вуячич срещу Спас Делев, за което защитникът на "храбрите соколи" получи втори жълт картон и бе изгонен.

Все пак в 79-ата минута появилият се от скамейката Преслав Боруков изравни. "Трикольорите" не материализираха куп хубави шансове, а в шестата минута от добавеното време на двубоя Стефан Йоветич донесе победата за тима си.  Така "лъвовете" заемат петото място в група G с 2 точки, докато селекцията Миодраг Радулович е на втора позиция с 8 пункта. 

ДРУГ МАЧ: Италия катастрофира срещу Северна Македония (ВИДЕО)

Петков пропусна за България, Дюлгеров се отчете с намеса

Мачът започна динамично, без чисти положения. Първата по-интересна ситуация дойде в 18-ата минута, когато Десподов изведе с пета Лукас Петков очи в очи с Мятович. Стражът обаче изби в корнер. 180 секунди преди почивката Дюлгеров парира изстрел на Бакич, излязъл сам срещу футболиста на Черно море.

Стефан Савич откри резултата

Натискът на домакините все пак даде резултат в добавеното време на първото полувреме. Вратарят на България първо отрази удар с глава след центриране от корнер, но при добавката на капитана Савич остана безпомощен – 1:0.

ОЩЕ: Кръстаич: Балканците забравяме добрите мачове, а гледаме само резултатите (ВИДЕО)

Дузпа за България, Черна гора остана с човек по-малко

В 58-ата минута момчетата на Младен Кръстаич, който по-рано замени Георги Русев със Спас Делев, получиха правото да изпълнят дузпа. Десподов намери Делев в наказателното поле, а опитният флангови състезател бе съборен от Игор Вуячич. Защитникът на черногорците получи втори жълт и респективно червен картон за своето нарушение, за да остави тима си 10 човека на терена.

Кирил Десподов пропусна от бялата точка

Зад бялата точка застана капитанът на "лъвовете" - Кирил Десподов. Бившият страж на Левски Милан Миятович обаче отрази шута и съхрани аванса на "храбрите соколи". Четвърт час преди да изтече редовното време удар на Лукас Петков от непосредствена близост премина встрани от целта. Секунди по-късно Делев стреля в гредата, топката се озова в появилия се като резерва Боруков. Нападателят на Арда не сбърка и "трикольорите" възстановиха паритета.

ОЩЕ: Пропадането няма край: Иран излъга България насред Пловдив (ВИДЕО)

България изтърва много в края

В ответната атака Димо Кръстев се намеси решително и отне кълбото от Йоветич. В 85-ата минута напречната греда спаси българите. Националите ни бяха изключително активни в заключителни минути. Делев, Доминик Янков, Йоан Стоянов, Кръстев и Ивайло Чочев обаче не успяха да преодолеят Мятович. Така се стигна до шестата минута от добавеното време, когато Йоветич матира Дюлгеров и донеса победата на Черна гора.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес