Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България победи Чехия и сложи край на черната серия в последния мач на Ивелин Попов

17 ноември 2019, 21:08 часа • 8679 прочитания

Националният ни отбор по футбол постигна първа победа в квалификациите за Евро 2020. Пред празния стадион "Васил Левски" България победи с 1:0 Чехия в европейска квалификация, последна от цикъла.

Единственото попадение отбеляза Васил Божиков през втората част. Това бе официален дебют за селекционера Георги Дерменджиев, както и последният мач за капитана Ивелин Попов, който преди срещата обяви своето оттегляне.

"Лъвовете" нямаха нито една победа в този квалификационен цикъл, а последният им успех бе от октомври миналата година срещу Кипър, но след 12 мача без победа успяха да надвият чехите в мач без значение за двата тима. Родните национали завършват група А на четвърто място с актив от шест точки и ще имат шанс да гонят класиране за финалите на Евро 2020 в плейофите през март, докато чехите финишират на втора позиция и имат осигурено място на Европейското първенство.

Повече подробности от двубоя - вижте в Sportlive.bg.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Чехия вече се е класирала за Евро 2020, докато ние заемаме последното място в нашата група. Този цикъл се превърна в истински кошмар за нашия отбор, след като записахме 12 поредни мача без победа. Затова, за самочувствието на отбора, е важно днес да запишем успех.

Ако това не се случи, ще запишем исторически антирекорд. Дори и при равен, ще запишем най-слабото представяне в евроквалификации за всички времена. Досега само още веднъж сме завършвали пресявките за този форум без победа. Това е станало при първото ни участие в тях - за Евро 1960.

Днешната среща ще бъде последната с националната фланелка за капитана Ивелин Попов. Вчера той обяви решението си, че прекратява кариерата си с националния тим и не би размислил.  Атакуващият халф ще запише тази вечер своя мач номер 90 с националната фланелка.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес