Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БФС постави срок за отделянето на професионалния футбол и каза защо се случва точно сега

07 октомври 2024, 16:46 часа • 339 прочитания

Заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Добрин Гьонов заяви, че от родната централа искат професионалният футбол да се отдели за сезон 2026/27. Той обвърза началото на процеса със смяната на оперативното ръководство на Съюза от президента Георги Иванов.

БФС представи проект за отделяне на професионалния футбол пред клубове от Първа лига

"На срещата участваха 15 от 16-те бяха представени, успешна среща. Това е началото на коментираното от години отделянето на административното ръководене на футболния процес от БФС", каза Гьонов след срещата с представители на почти всички клубове от efbet Лига.

ОЩЕ: Георги Иванов: Феновете да бъдат спокойни! Работим да променим футбола към много по-добро (ВИДЕО)

Ще има предоговаряне на ТВ права за Втора лига

"Предстоят две срещи с клубовете от Втора лига на регионален принцип. Ще се опитаме да договорим нови параметри за ТВ правата изцяло за Втора лига, но това още не е готово. Искаме Лигата да се отдели от БФС, за да печели повече. Ние трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход и има всички възможности да поеме този голям проект", обясни той.

Добрин Гьонов

За сезон 2026/27 Профилигата трябва да администрира Първа и Втора лига

"От сезон 2026/27 БФС иска Лигата да бъде отделена. Когато решим, че всички критерии са изпълнени, трябва да се сключи договор между БФС и органа, който ще бъде ръководител на първенствата в България. Лигата дава по-големи възможности за развитие на клубовете. При правилен мениджмънт резултатите ще бъдат позитивни. Клубовете искат това да се случи", отбеляза заместник-изпълнителният директор на БФС.

ОЩЕ: Георги Иванов се среща с премиера, иска държавата да помогне за инфраструктурата

Кадри няма, ще стигне ли година и половина?

"Искрено се надявам година и половина да стигне. Искаме да се направят работни групи по този продукт. Могат да се генерират много по-големи приходи, защото и други държави с по-малко население от нашето успяват да го направят. В момента няма кадри, но БФС е отворен към клубовете да помага", смята Добрин Гьонов.

"БФС протяга ръка, ако не стане, продължаваме както досега"

"Промяна във формата на Първа лига ще е в ръцете на клубовете. В нашата презентация нямаше нещо такова. Ако не се случи, продължаваме както досега. Ние протягаме ръце и искаме клубовете да ги хванат. Новият президент смени оперативното ръководство затова точно сега се стига до този момент. Задължително ще има напрежение между клубовете, но те трябва да намерят начин", казаха още от БФС.

ОЩЕ: Георги Иванов обяви нови лица в БФС и масова чистка сред съдиите

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес