Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

A #Кой извади 25 милиона, за да е жив футболът?

24 февруари 2014, 16:39 часа • 60291 прочитания

Откакто Делян Пеевски беше предложен за главен секретар на ДАНС всички питат #Кой направи това. Изведнъж Цветан Василев се оказа най-черният човек в държавата. Сякаш той е първият и единствен олигарх в нея. Всъщност срещу него скочиха другите олигарси, които днес са в миманса. Та да не би при предишните правителства да не е имало олигархични кръгове? Да не би групировката, чието лице е Делян Пеевски, да не беше в тандем и с управлението на ГЕРБ? Беше. Само че тогава имаше за всички и те си мълчаха. Днес Цветан Василев излиза виновен за всичко в държавата. Когато посочваш черното, обаче трябва да имаш очи и за жълто-черното. Иначе показваш колко си зависим. И пристрастен. 

В България всички (уж) разбират от политика и футбол. Тези първите ги чухме. А къде са вторите? Защо нито веднъж някой не попита #Кой направи чудеса с българския футбол. Защото всеки запознат с методиката във футбола е наясно, че се започва от А и Б. От базите. Тук поне сме единодушни - това е най-големият проблем на футбола ни. След това идват методистите и прочие. Ако вчера сте гледали дербито Ботев - Лудогорец, няма как да не сте останали очаровани. И да "дербито", защото днес това са два от трите коня, които дърпат българския футбол. Третият е Литекс. Оставяме настрана спортно-техническата страна на играта. Далеч по-важното беше извън терена. И по-точно уникалната база в Коматево, където се изигра двубоят. #Кой ще благодари на Цветан Василев задето превърна една поляна в спортен комплекс за пример? Че накара футболния фен в поне едно кътче на България да се почувства като европеец. Защото феновете на Ботев вече са такива. Показаха го с аплодисментите към Стойчо Стоев. Такива са, защото собственикът им се отнася с тях като такива.

Много богати хора са били или са собственици на футболни клубове у нас. Като се започне от Майкъл Чорни, Васил Божков, Прамод Митал, ТИМ, Николай Гигов и се стигне до Марешки. Но #кой от тях остави нещо след себе си? Нещо за хората. Да, дори парите на Цветан Василев да не са "чисти", не са светци. Само че Василев реши да похарчи от своите за спорт. И го направи без компромиси. Нужно е само да прочетете концесионните договори за Коматево и стадион "Христо Ботев". Където заложените параметри като инвестиция са няколко пъти по-малки, от това, което влага Василев. Та той извади над 25 милиона лева за двете съоръжения! Толкова днес дължат ЦСКА и Левски... на своите собственици. Усещате ли разликата?

И не са само строежите. Има и друго, което трябва да бъде признато на банкера. Както и цялостната политика, която води Ботев. За Василев от финансова гледна точка не бе важно да продава Тодор Неделев. Но го направи, за да даде път на играча. И по този начин вече удари Батков в земята. Който откакто управлява Левски е решил да се прави на велик. И да иска бавнословни суми за футболистите си, които накрая свършват в Турция или Израел. А и малкото пари, взети от сделките потъват някъде. А тези на Василев доведоха Хамза в Пловдив. За да цъкат всички с език и да се радват какъв нападател си имаме в "А" група.



Едва ли има по-голямо удоволствие за един спортен журналист да започне работния ден с поредната порция снимки от новия стадион на Ботев. Подчертавам новия! Не изкърпения, реконструирания или полусъборения. Ботев ще бъде единственият български клуб, който разполага със стадион по всички европейски стандарти. Без компромиси! Без много шум и помпозност. Защото на проекти вече се нагледахме. И свикнахме само да си мечтаем. За нов национален, за стадион "Пловдив", за бутане на гротеската "Българска армия", за стадион "Варна", за "Бесика" и т.н. и т.н. Затова и свикнахме да не изискваме и да си кретаме в кочините, наречени стадиони. А Василев преобърна статуквото, преобърна стандартите. Та главното игрище на неговата тренировъчна база е по-добро от половината стадиони в "А" група.

А социалният ефект? Колко деца тренират по европейски стандарти в Коматево, а родителите им са спокойни, че терените няма да ги осакатят доживот. Колко фенове от следващата година ще могат безопасно да посещават мачове в Пловдив, без да се замерят с камъни или седалки. Най-хубавото е, че бултрасите го заслужиха и изстрадаха. Заслужават го и в ЦСКА, Левски, Локомотив, Черно море. Затова въпросът #Кой трябва да присъства неизменно и в спортните среди. Както като признание за Цветан Василев, който свърши своята работа, така и към Томов, Гигов и Батков, които толкова години само лъгаха. И е време гневът на футболните фенове да се изсипе срещу истинските виновници, заради които "А" група не е достойна за Ботев. Не е достойна за Цветан Василев.

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес