Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НБА решава съдбата на Стърлинг на 3 юни

20 май 2014, 16:21 часа • 7101 прочитания

Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ откри в понеделник процедура срещу собственика на Лос Анжелис Клипърс Доналд Стърлинг. Решението бе взето от другите собственици на клубове в НБА. Стърлинг бе обвинен и санкциониран за расистки изказвания.

Изслушването на милионера ще е на 3 юни и ще присъстват собствениците на останалите 29 отбора в НБА. Ако 75% от тях са съгласни с обвиненията на прокуратурата, Стърлинг ще бъде принуден да продаде Лос Анжелис Клипърс. Тимът, с който той се разпорежда от 1981 г. насам е оценен на 1,27 млрд. долара в началото на 2014 г. Стърлинг има право да отговори на жалбата до 27 май или да се изкаже на срещата на собствениците, на 3 юни.

„Действията и позициите на Доналд Стърлинг значително подкопават усилията на НБА за насърчаване на многообразието и социалното включване. Засягат отношенията с феновете си в НБА, засягат собствениците, както и играчите и персонала на Клипърс. Той вреди на отношенията с маркетинговите партньори на НБА, както и на правителствени лидери и общността. Всички тези актове са основание за прекратяване на участието на Стърлинг, според правилата и наредбите на НБА”, се казва в изявление на Асоциацията.

Желанието на съпругата на Стърлинг, да запази своята част от дела в Клипърс, може да се осъществи само, ако вземе 100% от акциите, смятат от НБА. След расистките изказвания на Стърлинг срещу тъмнокожи и евреи, станали публично достояние, звездата на Маями Хийт Леброн Джеймс отсече, че в НБА няма място за Стърлинг. Барак Обама пък го нарече невежа.

Скандалът се отрази на баскетболистите от, Лос Анджелис Клипърс и те бяха елиминирани в Западната конференция на полуфиналите в четвъртък вечер, след загуба с98:104 от Оклахома.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес