Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Глушков: Първият българин в НБА, прославил България в Щатите (ВИДЕО)

01 юли 2023, 18:57 часа • 10484 прочитания

1 юли 2023 година ще остане паметна дата в българския спорт, след като Александър Везенков прие предизвикателството да заиграе в най-силното баскетболно първенство на планетата - НБА. Той е едва вторият българин, който се докосва до Лигата на извънземните, а преди него го е правил само един човек - Георги Глушков.

Американската мечта на Георги Глушков

Глушков, наричан още Българския блъскач, е роден на 10 януари 1960 година в Трявна. Получава образованието си в спортното училище в Ямбол, където прави и първите си стъпки в баскетбола. По-късно сменя няколко отбора в България - ЦСКА, Балкан и Академик Варна, за да дойде и мечтаният трансфер отвъд Океана.

Как Глушков стига до НБА

На 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от Финикс Сънс и става първият играч от Източна Европа в НБА. Самият той признава по-късно, че е нямал представа как функционира самият драфт, както и къде точно отива да играе. Затова не е и изненада, че той се задържа само един сезон в САЩ.

Глушков носи в САЩ история на България и разговорник на български език

Като първи баскетболист от България и от Източна Европа Георги Глушков има по-специално посрещане в САЩ. Там неговото пристигане е съпроводено със специален комплект за журналисти, който съдържа история на България и разговорник на български език. Така баскетболните журналисти в САЩ се запознават отблизо с българската история.

40 години по-късно: България отново ще бъде прославяна в НБА

Почти 40 години по-късно българин отново ще има възможността да прослави страната ни в НБА. Александър Везенков подписа тригодишен договор с отбора на Сакраменто Кингс, а заплатата на българина е "извънземна", както подобава за Лигата на извънземните.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес