Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зоран Заев: Никога няма да станем "северномакедонци"

06 декември 2018, 17:32 часа • 3777 прочитания

Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

По думите му въпреки термина „северно“, населението на Македония си остава от македонци и подчерта, че няма друга държава с това име.

Премиерът заяви това в отговор на въпрос „как се почувствал сутринта, когато в парламента 80 депутати гласуваха за промени в конституцията и кога неговите деца ще бъдат записани като „северномакедонци“, поставен от граждани по време на днешния публичен дебат за проектоизмененията на конституцията по силата на Договора от Преспа. Обсъждането се проведе в университет в Скопие.

„Видяхме, че 27 години просто потъваме. Можем да продължим да потъваме, но за да подобрим живота тук, в нашата страна, и за да не станем държава на пенсионери, да запазим младите хора, ние се решихме на тези стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (идва от FYROM – Бивша югославска република Македония, бел. ред.)". Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, отговори Заев, чиято реч беше бурно приветствана от присъстващите на обсъждането.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес