Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зоран Заев: Целият демократичен свят подкрепя Преспанското споразумение

19 юни 2024, 01:27 часа • 3050 прочитания

„Целият демократичен свят, нашите общи приятели, партньори и поддръжници заявиха, че Преспанското споразумение е стъпка, чрез която Северна Македония и Гърция могат да оставят миналото и да навлязат в бъдещето“. Това заяви бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев по време на Международната конференция за мир и устойчиво развитие в Атина.

Още: 6 години от подписването на Преспанското споразумение: Заев и Ципрас отбелязват събитието

„Призовавам ръководствата на двете страни да проявят отговорност към гражданите и към държавите. Призовавам ги да уважават това, което казват. Ако казват, че Преспанското споразумение е реалност и че ще го спазват, тогава трябва да започнат да го прилагат на практика, защото то се спазва само с действия", каза Заев.

Още: Заев и Ципрас с обща позиция: Нарушаването на Преспанския договор ще дестабилизира региона

Той заяви, че македонците и гърците са част от общата европейска система от ценности като мир, демокрация, върховенство на закона, свобода във всички форми, равенство между народите, човешко достойнство и солидарност. Според бившият премиер на РСМ, спазването на Преспанското споразумение е част от тези европейски ценности.

Още: Заев: Мицкоски и Силяновска да спазват конституцията и международните договори

Заев добави, че той и Алексис Ципрас са поели отговорността за решаването на проблема между Атина и Скопие и са платили политическата цена за това. Двамата подписаха документа преди 6 години. "Нека да изградим мостове и приятелства между двете страни. Да се откажем от провокациите и злоупотребите, които създават блокади. Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество трябва да останат общ приоритет", добави Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес