Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаково дело срещу швейцарски фармацевтичен гигант стигна до гръцкия парламент

06 февруари 2018, 08:40 часа • 1377 прочитания

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас разпореди да бъдат предадени в парламента документите, уличаващи в подкуп високопоставени политици в рамките на корупционния скандал около фармацевтичната компания Novartis, съобщи министърът на правосъдието Ставрос Контонис, предаде БГНЕС.

В случая са замесени двама бивши премиери и осем бивши министри. Няколко политици, чиито имена бяха изнесени в пресата, отрекоха да са свързани по какъвто и да е било начин с делото Novartis.

Корупционният скандал с Novartis придоби огромни мащаби, след като властите откриха видеоматериал, от който могат да пострадат четирима бивши министри, твърди вестник "Пораполитика". Видеото, заснето със скрита камера, е направено от служители на компанията в Гърция и предизвика "страх и ужас", защото в него ставало дума за лица, които били заинтересовани да прокарат нуждите на компанията, за да получат пари от националната здравна каса. Видеоматериалът е бил пълен с потресаващи свидетелства на бивши служители на Novartis за оказван натиск върху министрите, от които срещу пари се изисквало да спрат разследванията срещу тях. Тези разследвания, в които участват и американското ФБР, били предприети поради подозрения, че швейцарската компания е подкупвала някои от служители на компанията в Гърция.

Министърът на правосъдието Контонис не назова имена, но отбеляза, че делото Novartis е най-големият скандал от създаването на съвременната гръцка държава. То е по-сериозно от делото за подкупите Siemens, коментира Атинската информационна агенция.

Тази сутрин делото ще бъде предадено на председателя на парламента, ще бъдат информирани политическите партии и на основата на документите, те ще могат да си сформират позиция, каза Контонис.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес