Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златна зора на практика може да се окаже в затвора

20 февруари 2014, 19:29 часа • 22477 прочитания

Гръцки съдии поискаха да бъде снет имунитета на още деветима депутати от крайнодясната партия Златна зора, за да им бъдат предявени обвинения, предаде БГНЕС.

Ако парламентът подкрепи искането, всички 18 депутати на партията ще бъдат обвинени в ръководене на престъпна организация.

На деветима от депутатите вече са повдигнати обвинения, а лидерът на партията Николас Михалолиакос е един от шестимата в затвора, очакващи съдебен процес. Арестите бяха извършени след убийството на музиканта Павлос Фисас.

Депутатите от партия Златна Зора реагираха гневно на искането на съдиите, съобщи в. "Катимерини".

Съдиите уточниха, че следва да бъдат повдигнати още обвинения срещу шестима от депутатите, срещу които вече е заведено дело, включително лидера на партията. Гръцката информационна агенция АНА-МПА съобщи, че обвиненията включват притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси с цел да бъдат доставени на престъпна организация.

Златна Зора, считана от мнозина за неонацистка партия, спечели 7% от гласовете на парламентарните избори през 2012 г. и получи 18 места в парламента. Партията отрича, че е неонацистко движение, въпреки че логото й прилича на свастика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес