Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златна зора" е военна структура, смятат следствените власти в Гърция

21 февруари 2014, 12:53 часа • 23964 прочитания

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" е военна структура с наличен оръжеен арсенал и с ясно изразени референции, свързани с Хитлер и нацизма, предаде БТА.

Това е заключението на следствените власти в Гърция, внесено в парламента на страната с искане законодателният орган да разреши съдебно преследване на девет депутати от тази партия, разследвани за криминални прояви, съобщават гръцките електронни медии.

В доклада се посочва, че "Златна зора" е организация, учредена в края на 80-те години от намиращия се зад решетките неин лидер Никос Михалолиакос с малък брой съмишленици и с идеологическа ориентация към националсоциализма с ясни референции, свързани с Третия райх, Хитлер и СС-частите.

Гръцки съдии поискаха да се снеме имунитета на още девет депутати от "Златна зора", за да може да им се повдигнат криминални обвинения.

Ако парламентът подкрепи искането, всички 18 депутати на партията ще бъдат обвинени в ръководене на престъпна организация. На деветима от депутатите вече са повдигнати обвинения, а лидерът Николас Михалолиакос и петима негови съпартийци очакват в затвора началото на съдебен процес. Арестите им бяха извършени след убийството на известен рапър, който бе и ляв активист.

Съдиите уточниха, че следва да бъдат повдигнати още обвинения срещу шестимата. Гръцката информационна агенция АНА-МПА съобщи, че обвиненията включват притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси с цел да бъдат доставени на престъпна организация.

"Златна зора", считана от мнозина за неонацистка партия, спечели 7% от гласовете на парламентарните избори през 2012 г. и получи 18 места в парламента. Партията отрича, че е неонацистко движение.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес