Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Мицотакис събира лидерите на балканските държави

21 август 2023, 09:31 часа • 2661 прочитания

Лидерите на държавите-членки от Балканите и на страните от Западните Балкани ще участват тази вечер в неформална среща, организирана от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, съобщи БГНЕС.

Основната тема на срещата е разширяването на Европейския съюз и европейското бъдеще на региона и е организирана по повод 20-годишнината от срещата на върха ЕС – Западни Балкани и от Солунската декларация.

Ще дойде ли Зеленски на срещата

Още: Лидерите от Западните Балкани в Тирана се обединиха около амбициозен план за ЕС (СНИМКА)

По предварителна информация, на поканата на Мицотакис ще се отзоват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които ще присъстват на вечерята.

В срещата ще участват премиерите на България, Хърватия и Румъния, на РС Македония и на Косово, президентите на Сърбия и на Черна гора, както и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина. Албания е била поканена на ниво президент, но няма да изпрати свой представител.

Неофициално се твърди, че е възможно на вечерята да присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Преди началото на вечерята, насрочена за 20:15 ч., са планирани двустранни срещи.

Още: Кои са най-големите заплахи за България според военното ни разузнаване?

Инициативата на Мицотакис има за цел да подчертае водещата роля на Гърция като гарант за стабилността, мира и енергийната сигурност на Балканите и Югоизточна Европа.

На фокус Косово и руските санкции

В предаване на РТС Вучич потвърди присъствието си на срещата с държавите от Балканския регион и високопоставените представители на ЕС. Според сръбският президент "те (присъстващите) ще го притискат особено заради Косово и санкциите срещу Русия".

В този контекст на 17 август институтът "Клингендаел" (Мозъчен тръст и академия по международни отношения) публикува доклад, според който "руската пропаганда прониква в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина чрез финансирани от Русия портали, местни медии и социални мрежи". В същото време Кремъл продължава да "подкрепя проруските политици, за да дестабилизира региона и да възпрепятства европейската интеграция".

Още: Freedom House: Демократичните институции в Западните Балкани продължиха да се влошават през 2022 г.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес