Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради книга: Сръбски граничари не пуснаха четирима българи в Западните покрайнини (ВИДЕО)

09 ноември 2023, 05:35 часа • 3700 прочитания

Депутатът от партията на европейските консерватори и реформисти в Европарламента Ангел Джамбазки повдигна въпроса за недопуснатите днес на сръбска територия български граждани, предаде БНР. Пред пленарната зала в Брюксел той заяви:

"Буквално преди един час четирима български граждани - двама народни представители, един председател на партия, са спрени на българо-сръбската граница и не могат да влезат да видят българите, българското малцинство в окупираните западни български покрайнини. Това става сега в момента. И аз ви питам дали това е демокрация, дали това са европейски ценности".

По-рано съпредседателят на ВМРО Александър Сиди съобщи, че заедно с него на ГКПП "Рибарци" са спрени Мария Цветкова – член на ръководството на партията, писателят и бивш консул на България в Ниш Едвин Сугарев и Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет "Западни покрайнини".

Те са пътували за Босилеград за представяне на книгата "Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев. Представянето е планувано като част от възпоменателна вечер по повод днешния 8 ноември, който се отбелязва като Ден на Западните покрайнини.

Със спирането им на границата събитието не се е състояло, а по-рано днес от Културно-информационния център в Босилеград са иззети книги, разказа още Сиди.

ОЩЕ: Иван Николов: Западните покрайнини са последната бариера пред сръбския национализъм

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес