Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът предупреди Янкуловска и Миялков да не утежняват положението на Македония

12 май 2015, 12:05 часа • 17772 прочитания

Западът предупреди вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на премиера Никола Груевски, да се въздържат от действия, които могат да усложнят и без това сериозната ситуация в Македония.

По неофициалната информация на сайта "Плус инфо" двамата са били строго предупредени в едно от западните посолства в Скопие да не организират каквито и да е било протести, които могат да доведат до насилие в страната и да се вслушат в препоръките на посланиците на САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Германия и ЕС, които се срещнаха вчера с премиера Никола Груевски, предаде БГНЕС.

При съвместно изявление, направено след срещата, американският посланик Джес Бейли отправи апел към всички, които участват в протестите, да се въздържат от насилие, което, според него, се отнася както за протестиращите, така и за полицията. Западните дипломати също така сериозно разкритикуваха властта като заявиха, че има сериозни съмнения за усилията на правителството за постигането на демократичните принципи и ценности на евроатлантическата общност.

Повече от три месеца Македония се намира в тежка политическа криза, след като на обществото станаха известни методите на управление на премиера Никола Груевски и неговата администрация. Миналия вторник македонските граждани научиха подробности за убийството на младежа Мартин Нешковски, което е било покрито от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейните министри. Това изкара хиляди недоволни граждани по улиците на Скопие. Протестите много бързо обхванаха и други градове на страната - Битоля, Струмица, Щип и др.

Ситуацията се нажежи от инцидента в Куманово, където в събота група от въоръжени лица започна престрелка. Загинаха няколко полицаи и цивилни граждани, десетки са ранени. Въпреки опитите на Никола Груевски да представи случилото се като терористичен акт и отново да разиграе етническата карта, и македонските, и албанските граждани са убедени, че става дума за опит на властта да отклони вниманието от грандиозните протести срещу злоупотребите на правителството.

Обстановката в Куманово вече е спокойна, гражданите се връщат към нормалния си ритъм на живот. Протестите продължават, но вчера хората излязоха в Скопие, облечени в черно, за да почетат паметта на загиналите.

На 17 май опозицията е насрочила грандиозен митинг срещу режима на Никола Груевски.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес